Aktivitetsskolen på Tøyen skole har tatt noen steg på kort tid. Fra oktober 2013 har de tilbudt gratis halvdagsplass og økt antall barn fra 30 til 200

Tøyen skole har vært preget av litt frynsete rykte og dårlige resultater på nasjonal prøver. Elever har søkt seg vekk fra skolen gjennom skoleløpet og det har heller ikke vær enkelt å rekruttere lærer og ledere.

Da Edvard Munchs kunst skulle få bedre lokaliteter åpnet det seg muligheter for Tøyen skole. I et forlik mellom byrådspartiene og SV ble Lambda i Bjørvika vedtatt som nytt museum. Samtidig ble det bestemt å satse 100 millioner ekstra over fire år på Tøyen-området. Mye av dette på oppvekstområdet. For SFO (AKS i Oslo) betød dette gratis halvdagsplass (inntil 12 timer pr uke) fra oktober 2013.

AKS-leder Sindre Andresen har opplevd noe ingen andre i SFO-Norge har vært borti. En økning av barnetallet på et halvt år fra drøyt 30 til 200 er heftig. Ikke rart han bruker en del av sin tid på å intervjue jobbsøkere…

SFO i et område med mange barn fra innvandrerfamilier blir sterkt preget av språkstimuleringen. Her kan aktivitetsskolen bidra i stor grad gjennom inspirerende aktiviteter og på Tøyen satser de på kjente greier som dans, drama, fotball, musikk, forskning, konstruksjon etc. Forskjellen er at nå er det midler til å hente inn ressurspersoner utenfra som f eks en verdensmester i dans.

Sindre er klar og tydelig på at norskopplæring på Aktivitetsskole-vis er å skrive, tolke, lese, øve diksjon, øve mer, fremføre og MESTRE! Se bare på Youtube-snutten der sangen Stedet er Tøyen fremføres med trøkk og glede! https://www.youtube.com/watch?v=Xa0w74lZpJc

Og det stopper ikke her. I samhandling med bydel Gamle Oslos senter for flyktninger og innvandring er det kommet enda en video. https://www.youtube.com/watch?v=1LyNMGixRBE&feature=youtu.be


Det er all grunn til å følge nøye med på utviklingen ved Tøyen skole. Allerede til høsten er det rekordmange seksåringer på vei inn og ryktene om satsingen på skole og SFO har kanskje bidratt til at flyttestrømmen vekk fra området for småbarnsfamiliene stopper. Det tar selvsagt tid å snu en negativ trend – men mye har gått raskt i riktig retning. Vi er imponert over tiltakene som drives fram i stort tempo og tenker; bra det finnes en dedikert SFO-leder midt inni her som kan konsentrere seg om å bidra til helheten rundt småskolebarns liv og læring.

Å intervjue barn

Hvordan snakker vi med barn på en anerkjennende måte? Brit Eide gir oss en innføring i temaet.

Les mer >>

Velkommen hit, lille venn – bruk av barnets navn

Det er sesong for innskoling av de aller minste. I denne fasen er SFO/AKS en viktig arena for å skape den plattformen hvert enkelt barn trenger på skolen for å kunne blomstre og utvikle seg. Her er del 3 i serien om mottaket av 1. klassinger.

Les mer >>

Det annerledes barnet 5 - Arbeidsglede & motivasjon

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen ved å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i barnas liv! Dette er den femte og siste artikkelen i denne lille serien. Kanskje ser vi nå konturene av en planleggingsdag eller i alle fall underlaget for refleksjon i en eller annen sammenheng i din personalgruppe.

Les mer >>

Hva er toleranse?

Toleranse er å tåle, være fordomsfri og åpen. Men hvordan lærer vi barn toleranse? Vi må legge mer vekt på forskjeller i skole og SFO, mener forsker.

Les mer >>

Når barn tvinges til å si unnskyld?

Hvis vi skal oppfylle mandatet om «barnets beste», må vi tørre å diskutere fastlåste normer som preger praksis.

Les mer >>

Skal vi dele huske?

Margareta gir gjennom denne artikkelen innspill til SFO og barnehagens relasjonsarbeid. Et viktig spørsmål er hvordan man som voksen tolker barns perspektiv.

Les mer >>

Skjerpings folkens!

Både som foreldre og ansatte risikerer vi å havne i et regelrett uføre med barn. I boken SFO forebygger mobbing er et av mange tema hva slags stier vi tråkker opp for barn.

Les mer >>

Hun fortjente applaus - men...

Til stede eller tilgjengelig eller helst begge deler. Barn forteller; når voksne snakker sammen er det vanskelig å få kontakt. Kanskje en idé å drøfte tilgjenglighet på personalmøtet?

Les mer >>

Sint - Følelsesskolen del 2

Her kommer del 2 i vår serie kalt Følelsesskolen. Hvordan jobbe med følelsen sint?

Les mer >>