Jeg vet ikke hvor utbredt denne misforståelsen er. Men det er helt sikkert viktig å få ryddet den av veien.

Jeg har jobbet i og med SFO i mer enn 25 år. Stadig vekk støter jeg på misforståelsen. Den kan kort beskrives som; I SFO/AKS kan voksne utføre jobben uten å veilede barn!

Det betyr altså at noen der ute – utenfor basen på jobben din – tror helt oppriktig at du bare «passer barn» eller fører «krysseliste med mildt oppsyn» eller driver med et før og etter skoletid-tilbud som kan kalles «ikke-pedagogisk».

Alle som er på innsiden av SFO skjønner at dette er riv, rav, ruskende galt. Det går faktisk ikke an å jobbe profesjonelt med barn over tid uten å tilbyd omsorg & varme, støtte & veiledning. Det er helt umulig å få til en slags harmonisk flyt i base-hverdagen uten å etablere relasjoner til barna.

Så da blir det store spørsmålet; Hvordan få ryddet denne misforståelsen av veien?

To-tre hoved-strategier tegner seg. 

  1. Gripe en ropert, klatre opp i et egnet tre nær et torg og brøle ut; Folkens, dette er en gedigen misforståelse 
  2.  Bli enda mer systematisk og tydelig i arbeidet vi gjør med barn og for barn i arbeidstiden vår
  3. Egentlig er det en tredje løsning også; nemlig å gi blanke og gjøre jobben vår i en slags boble. La folk tenke hva folk vil.

Jeg går for en kombinasjon av 1 og 2. Vi må utvikle veilednings-arbeidet vårt og bli stadig tydeligere støttespiller for barn i hverdagen – men samtidig være stolte og tydelige med å signalisere hva vi faktisk gjør og hvorfor vi velger løsningene våre. Later vi som ingenting, overser misforståelsen og jobber ufortrødent inne i boblen vår, vil det være vanskelig å skape tillit hos oppdragsgivere (foreldrene) og samarbeidspartnere (lærere, PPT, BUP osv).

Fordi hverdagen er så presset og det meste skjer i stort tempo, kan det være nyttig å ha Nettverket! for SFO. Vi er etablert nettopp for å bidra til at SFO’ene og AKS’ene i Norge får nytte og glede av hverandres løsninger og erfaringer. (AKS = Aktivitetsskolen, navnet Oslo kommune bruker på sin SFO). Vi jobber hele tiden med å utvikle SFO-praksis ved å formidle erfaringer på tvers og sette forskning og kunnskap om barn inn i en SFO-sammenheng.

Vi har til og med lansert et forslag til ny tittel; Barneveileder i SFO som erstatning for assistent, pedagogisk medarbeider, miljøarbeider osv – rett og slett fordi denne tittelen best beskriver hva som faktisk fremstår som hovedoppdraget.

 

  •   Å veilede barn, støtte og hjelpe dem gjennom de fire utrolig viktige årene i starten på skoleløpet
  • Å praktisere en pedagogikk der vi hjelper barn på plass i det sosiale livet med andre barn (og voksne) Å observere sårbarhet og sette i verk små tiltak for å bistå når det trengs
  • Å vise barn hvilke styrker de har – hva der gode på; det lille smilet når vi møtes eller å gjøre noe kreativt med nabbi-perler
  • Å være den trygge voksne havnen når fingeren er klemt i en dør eller de andre ikke vil ha henne med i leken

 

Akkurat mens jeg skriver dette tikker det inn oppslag i media om foreldre som er blitt alt for dårlig informert om SFO/AKS i forkant av barnets debut som skoleelev. Det skal ikke være mulig – sørge for å starte planleggingen av mottaket i 2017 i god tid og bli med på dugnaden for å rydde misforståelsen av veien. I SFO blir nemlig barn veiledet og støttet!

Les også

Styrk barnas karakter

Barndommen er under press. Barnehagen og skolen er under press. Barn er under press. Når det målbare barnet er i ferd med å bli et ideal, er det på tide å stoppe opp, mener Per Schultz Jørgensen som du kan møte på Kvalitet i SFO 2018.

Les mer >>

Barn som tester grenser i SFO

Barn som har en oppvekst med foreldre som setter tydelige grenser – og samtidig tillater barnet å teste ut disse grensene – er sjeldnere involvert i grove regelbrudd og konflikter. Tilsvarende har barn med uklare grenser, lettere for å havne i trøbbel.

Les mer >>

Velkommen hit, lille venn – bruk av barnets navn

Det er sesong for innskoling av de aller minste. I denne fasen er SFO/AKS en viktig arena for å skape den plattformen hvert enkelt barn trenger på skolen for å kunne blomstre og utvikle seg. Her er del 3 i serien om mottaket av 1. klassinger.

Les mer >>

Viktigst i SFO

Vi fyller 20 år i år og jakter på små oppmerksomheter til våre medlemmer. Forholdet mellom voksne og barn i SFO/AKS er avgjørende for kvaliteten i tilbudet. Vi har et verktøysett til deg.

Les mer >>

Vi skyfler barn

Hva er i ferd med å skje rundt oss? Små og litt større endringer de siste 15 årene har spist av tiden små skolebarn har til rådighet for lek og utvikling.

Les mer >>

SFO - min lidenskap og stolthet

Daniel Hall har jobbet i SFO i 14 år, nå ved Hosle SFO i Bærum. Vi vil ønske alle i SFO/AKS en god sommer med Daniel sine kloke ord om jobben på SFO. "Jeg VET at jeg har bidratt til hvordan disse små mennesker kommer til å bli flotte ungdommer og voksne når de blir store"

Les mer >>

Flere spørsmål – takk!

Barn utvikler seg ujevnt og uforutsigbart rundt deg hver dag. Og heldigvis kan du bidra til barnets læring – f eks ved å stille flere spørsmål.

Les mer >>

Hvor stort skal et lysglimt være?

Det viktigste begrepet og verktøyet i opplæringsprosessen LØFT for barn i SFO er lysglimtjakt. Et helt strålende begrep som åpner for en tett og god samhandling med barn

Les mer >>

Er du nysgjerrig nok?

SFO eller AKS er minst to arenaer. Et sted å være men også et sted å lære. Derfor er du så viktig!

Les mer >>