SFO ble på mange måter etablert fordi seksåringene ankom skolegården. Et sted å være, men også å lære. Derfor er du som SFO-ansatt så viktig!

Sett utenfra kan det lett bli slik at SFO oppfattes som en måte å slå i hjel litt tid på, mens vi venter på at foreldre skal vende snuten hjem fra arbeid og bli tilgjengelig for barna sine. Det er selvsagt helt feil, og samtidig en liten trussel mot barns liv.

Drar vi den tanken langt ut kan den nemlig få konsekvenser for måten du jobber på. Da kan det bli slik at – uten at det sies – det å være barn er en tilstand der vi venter på at barnet skal «bli stor», bli voksen. At alt liksom skal falle på plass mens barnet lærer stadig nye detaljer om det å være et helt menneske.

Det er jo helt åpenbart at 4.klassingen behersker arenaen «skole» mye bedre enn 1. klassingen. Og at 4. klassingen både vet og kan mye mer.

Det er her jeg vil ha deg med på en liten tanketur.Jo, din arbeidsplass skal være et være- og lærested for alle barn. Hvor læring står i høysetet og du bidrar til at barn utvikler ferdigheter og opplever mestring. Samtidig er det mer enn som så: Barnet – som for eksempel er seks år gammel – er også, akkurat som deg, inne i livet sitt på en fullverdig måte. Med det mener jeg at barnet lever 365 dager som seksåring, og at det er temmelig unikt.

Tenk at du får lov til å dele omtrent 250 dager med denne seksåringen.

Ivar Haug
Nettverket! for SFO

 

Det å være seks år er helt fantastisk. En seksåring tenker på en måte, handler på ett vis, og lever som et helt unikt menneske. Med egen ballast, interesser, innsikt, og følelser. Uansett regjering. Til deg som møter disse seksåringene hver dag; er det ikke fantastisk?

Tenk at du får lov til å dele omtrent 250 dager med denne seksåringen. Med alle bortover-, bakover- og oppturer. Med små og store hendelser. Med sorg og glede. Med masse læring og utvikling. Hvert eneste barn bærer med seg et fyrverkeri av personlighet – noen lett synlige, andre mer diskré.

Hva er din rolle oppi dette? Jeg vet ikke svaret på dette store spørsmålet. Men jeg tenker at siden det er helt enestående å være seks år, og selvsagt sju, åtte og ni år – blir en viktig nøkkel til din rolle som voksen nysgjerrighet. Det handler om å vise interesse for nettopp dette barnet.

Kanskje er svaret rett og slett: Voksenrollen i SFO/AKS handler om å respektere at barn er komplette, helt unike mennesker som vi møter og støtter aller best ved å vise interesse gjennom nysgjerrighet. «Hvem er du lille venn? Jeg er glad du er her, jeg setter pris på deg, jeg ser at du lever et liv rundt meg».

Jeg er glad jeg har en av de viktigste og beste jobbene på kloden

Les også

Binge ble skøytebane

En stk. ballbinge , SFO unger og en ivrig ansatt + brannslangen...

Les mer >>

SFO for barn

Når jeg besøker noen SFO’er klarer jeg ikke å la være å tenke at her kunne jeg tenkt meg å ha være barn igjen. Slik var det da jeg besøkte Lilleaker SFO i Oslo. Der møtte jeg voksne og barn som leker, lærer og trives.

Les mer >>

Unna vei, her kommer jeg!

Barn med færre risikoerfaringer vil være mindre rustet til å oppfatte graden av fare de faktisk står ovenfor. Kan vi i SFO lære noe av forskning knyttet til risikoleken i barnehagen.

Les mer >>

SFO I DANMARK – annerledes SFO?

Under et kurs for stolte barneveiledere i Hamar i 2010 møtte jeg ei spennende jente som også hadde erfaring fra å jobbe i SFO i Danmark.

Les mer >>

Frokost og disko på morgenen

Under konferansen Kvalitet i SFO 2020 besøkte vi to morgenåpninger. Haukås SFO og Alvimhaugen SFO er på sitt beste allerede når ungene kommer på morgenen. Bli med på besøk.

Les mer >>

Utfordrer synet på lek

Er lek blitt redusert til et pedagogisk redskap for barns læring?

Les mer >>

De syv intelligenser

På starten av 80-tallet lanserte Harvard-forskeren sin teori omkring multiintelligens. Gardner er hjerneforsker og gjennomførte sammen med flere kollegaer forskning omkring separate intelligenser i den menneskelige hjerne.

Les mer >>

Hvordan barn lærer gjennom å observere andre

Barns læring skjer på mange forskjellige måter avhengig av hva de lærer og i hvilken sammenheng de er i.

Les mer >>

Barn har rett til noen å leke med!

Barnehageforum har intervjuet Berit Bae om barns medvirkning og blant annet kommet frem til at barn har rett til å ha noen å leke med! Intervjuet er et godt utgangspunkt for diskusjoner om barns medvirkning i barnehage og SFO.

Les mer >>