Vi i Nettverket! for SFO støtter og samarbeider med Les og lek som er et nytt leseprosjekt for barn på SFO og AKS. Ti utvalgte bildebøker er utgangspunkt for leker og aktiviteter til bruk sammen med barna. Tilbudet er gratis.

Les og lek er en gavepakke til deg som jobber på SFO i arbeidet med den nye rammeplanen. Ved å bruke litteratur vil prosjektet legge til rette for felles opplevelser, gi rom for samtaler og undring, og inspirere til deltakelse i forskjellige kunstneriske og kulturelle aktiviteter.

Les og lek tilbyr:

• Lekbaserte aktiviteter til bildebøker som kan lånes på biblioteket, minimum en ny bok per måned gjennom skoleåret.

• Fleksibelt innhold som kan tilpasses rammene på den enkelte SFO.

• Forslag til tegne- og formingsaktiviteter hvor barna kan leke seg med ulike visuelle uttrykk, og som bidrar til å utvikle barnas skaper - glede og kreativitet.

• Forslag til bevegelsesleker, drama - leker eller bruk av musikk som kan skape fellesskap i barnegruppen og som stimulerer barnas fantasi og undring.

• Ressurs til SFO-ansatte om hvordan lese og bruke bøker på SFO, både ute og inne.

Målgruppen er barn som deltar på skolefritidsordninger i hele landet.

Slik fungerer det

I Les og lek vil du finne aktiviteter som kan skape fellesskap i barne - gruppen. Leken er innganger til ulike bokuniverser. Hver måned presenterer vi en ny bildebok.

Til hver bok vil du finne:

Forslag til tegne- og formingsaktiviteter, bevegelsesleker, dramaleker eller bruk av musikk og tips til lesestunden.

Månedens bok i februar

Rakel er en sprudlende jente som elsker å utfolde seg i klasserommet. Men hva skal de gjøre i dag? Vi skal lage farsdags - kort, sier vikarlæreren. Da rømmer Rakel under pulten. Men sitter det ikke en til under pulten sin? Er det Mikal, den nye gutten? Vil ikke han skrive farsdagskort heller? Og hva er det med vikarlæreren, som plutselig virker så redd? «Er det sant at» handler om å bære på historier. Det er en fortelling om fedre, savn og kjærlighet. Kan nye vennskap vokse fram om en deler hemmeligheter med hverandre?

Nysgjerrig?

Aktiviteter og materiell presenteres digitalt på nettsiden: foreningenles.no/lesoglek

PILOTERGodlia Aktivitetsskole i Oslo og Levre SFO i Bærum har sagt ja til å være piloter for «Les og lek-prosjektet». De vil prøve ut ulike måter å presentere bøkene og de ulike lekene i verktøykassen. Noe blir satt inn i årsplanen, men mye skal også gjøres tilgjengelig slik at det kan brukes spontant i hverdagen i SFO/AKS. 

 

På benken fra Bodø til Bardufoss

Ja, på benken i hele landet. Vanligvis betyr en plass på benken en slags reserveplass. Ikke i SFO. Innovasjon i SFO-landskapet foregår hver dag. Her er et tydelig og strålende eksempel på hva som kan skje når kloke fagfolk tenker sammen.

Les mer >>

ÅRETS BARNEVEILEDER 2019

Det kom inn over 100 innspill til hvem som kunne fortjene å bli kåret til Årets barneveileder. Årets vinner kommer fra Sandnes.

Les mer >>

Samtale som veiledning i livet

Gjennom samtaler kan vi gi barn best mulig veiledning i hvordan de skal håndtere livet og følelsene som oppstår. Hva kreves for at en samtale skal få slike kvaliteter?

Les mer >>

Samtalemetodikk del 2: Lojalitetskonflikter og metabudskap

Barn merker fort hvis det finnes et underliggende budskap, selv når det ikke uttales

Les mer >>

Miljøterapautens rolle

Tanken om en vennskapsbase ble utviklet for å dekke behovet for en felles sosial arena for barna på Skøyen skole/AKS. Vi ønsket oss et «annerledes-rom» som skulle være en trygg base.

Les mer >>

Elefanter for fred

Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring. Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing.

Les mer >>

Gode beskjeder

Et lynkurs i gode beskjeder. Blir du med på det?

Les mer >>

Håndtering av krevende barn i AKS - om hverdagssituasjoner du kan påvirke

Grip sjansen! Nå er det kurs på Godlia i Oslo for AKS-folket. Vi har invitert Pål Roland som høstet 5’ere og 6’ere på terningen på konferansen KVALITET I SFO 2009 – til å gi oss en støtte vi virkelig trenger i AKS-basene.

Les mer >>

Gjør det vondt?

Snodigheter ved perlebordet - 46 Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring. Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing.

Les mer >>