I Tåtøy SFO har de skjønt hvordan hverdagen skal organiseres for å gi læring og trivsel for voksne og barn. Der kan du nemlig bli dagens helt.

Sjef, assistent, matmor og barneveileder Gro Anita Marigård styrer hverdagen for åtte barn i Tåtøy SFO i Kragerø. Ikke akkurat noen kjempe i SFO-Norge, men et strålende forbilde for oss andre. Utgangspunktet var kjent; noen barn havnet litt på utsiden av leken og Gro ble bekymret. Den vanlige voksen-løsningen – med krav om at alle skal få være med i leken – fungerte dårlig. Barn må jo få lov til å leke to sammen uten innblanding utenfra.

Løsningen ble dagens helt. Et veggdiplom ble laminert, med barnas navn på lapper hengt på siden. Har du invitert andre med i leken, kan du henge opp ditt eget navn på diplomet. Da må du kunne begrunne hvorfor du har fortjent tittelen dagens helt. Andre kan også henge opp navnet ditt. Dermed får de fine samtaler om hva det vil si å ta vare på hverandre i leken, uten at den voksne behøver å ”mase” eller formane barna.

 Dette fungerte så bra, at Tåtøy-gjengen (Gro og de åtte ungene) etter hvert bruker dagens helt-opplegget i forhold til alt som fortjener litt ros og oppmerksomhet. Hvis du gjør eller sier noe som bidrar til at andre har det bra eller bidrar til felles trivsel på andre måter, kan du bli dagens helt. Det helt geniale her er at vi slår minst tre fluer i en smekk. Ønsket atferd får mye oppmerksomhet, barna medvirker selv og blir ekstra oppmerksomme på hva som utløser glede hos andre og Gro får gode samtaler med barn om viktige forhold i livet. Det er også grunn til å tro at ordningen bidrar til god stemning, reduserer behovet for korreksjon og ”småmas” fra Gro og åpner for mye latter og humor.

Etter en tid med dagens helt kom Gros navn også opp på diplomet. Barna ønsket å gi uttrykk for at de var spesielt fornøyd med hennes beslutninger og oppførsel. Så nå står også Gro opp hver morgen med muligheten til å bli dagens helt i Tåtøy SFO.

Barn sover seg klokere

Ny forskning viser at en god natts søvn kan være avgjørende for barns utvikling.

Les mer >>

Sårbare barn i SFO

En fersk rapport bekrefter det vi føler på kroppen daglig. Ganske mange barn sliter med angst og depresjon.

Les mer >>

PR-agenten – det er deg!

Det er bortimot tilfeldig hvilke barn som utsettes for utelukkelse og skvis – og dermed er sårbare for mobbing. Samtidig er barn med litt spesielle talenter og interesser også utsatt. Dette er barn som ikke nødvendigvis følger flokken men tar egne beslutninger og foretar egne valg på tvers av det som skjer i barnegruppen. Uansett, disse sårbare barna trenger din bistand – her & nå – uten nøling!

Les mer >>

LØFT for en urolig gutt

Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Her er et forslag til hvordan du kan jobbe løsningsfokusert (LØFT for barn) med den gutten.

Les mer >>

- Hallo, det haster!

Jeg har møtt et menneske som gjorde kraftig inntrykk på meg. Under en LØFT-veiledning i en SFO var temaet stille barn. Da kom det en hånd i været.

Les mer >>

LØFT for en urolig gutt

Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Her er et forslag til hvordan du kan jobbe løsningsfokusert (LØFT for barn) med den gutten.

Les mer >>

Snille og greie jenter - og gutter…

Jenter har et mye bedre forhold til sin lærer enn guttene, viser en ny studie utført ved NTNU i Trondheim. Hva er så forskerens råd til de voksne; Å jobbe med relasjonen til alle barna!

Les mer >>

Du = omsorgsgiver

Det er viktig å se seg selv på jobben! Ikke i et speil eller dokumentert på en filmsnutt. Men oppi hodet. Helt avgjørende faktisk.

Les mer >>

Vetle i pluss

Jeg kjenner en niåring. Han heter Vetle og kan mye rart. Kjenner du også noen barn som kan mye rart?

Les mer >>