Ja, sånn innledes invitasjonen til alle i den store SFO-familien som har gjort erfaringer med mat i SFO og AKS. Fra en stor SFO som virkelig forsøker å gjøre noe med kvaliteten på «fôringen».

Jeg heter Caroline og leder for tiden et større matprosjekt på Nesoddtangen SFO med over 300 barn der vi holder på å gi et skikkelig løft til maten. Mål: Sunn mat laget fra bunnen av med mye grønnsaker, bær, frukt, fullkorn og fisk. Blant mange matretninger har vi valgt å holde oss til helsedirektoratets anbefalinger. Barna er delaktige i lagingen, vi bruker rene og til dels økologiske råvarer, og vi vil ha maten mest mulig inkluderende, det vil si at flest mulig barn uavhengig av allergier kan spise SAMME mat. (Hos oss må vi ta hensyn til allergier for hvete, melk, eple, pære, sitrus, fisk, bønner, nøtter i tillegg til halal som betyr at kjøttet må slaktes på en bestemt måte, og vegetarianere.)

Dette ser jeg mer og mer er en STOR kunst, da maten skal inn i mange rammer: økonomi, tid, helse, hensyn til allergi mm, enkel og kjapp å lage, populær hos barna og bærekraftig.

Prosjektet har pågått siden mars. Barna synes det er gøy å være med på å lage maten, det er engasjement i SFO-personalet, foreldrene er fornøyde med at vi tar tak i maten, lærerne har begynt å spørre om oppskrifter og vi klarer å lage mat som holder oss innen kostnadsrammen på kr 8,50 per barn per dag.

Vi har også kjøpt en termosvogn som gjør at vi kan lage maten et sted, helle det over i store kar med gode lokk og frakte det i vognen inn og ut av dører og heiser, opp og ned ad bakker rundt omkring på SFO’en og få maten levert rykende varm på de ulike basene.

Til orientering klarer vi ikke å lage varm og variert mat til alle 300 hver dag, men så langt er målet at i hvert fall en gang i uken skal de kunne få noe annet enn brød, pålegg, oppskåren frukt og grønnsaker.

Akkurat nå ser vi at vi med stor fordel kan være mye smartere med menyen. Så lenge vi lager tradisjonell mat med gluten, melk og kjøtt må vi lage en rekke alternativer. Min konklusjon er at jo enklere og smartere vi lager maten, jo bedre. Altså; Hva alle barna KAN spise?

I praksis betyr dette: ALLE barna tåler grønnsaker, poteter og ris. Med dette kan vi lage gryter, supper og ovnsretter. Til de som ikke tåler fisk, bønner, linser og egg kan vi ta fra litt mat så den er trygg å spise for dem. For alle de andre kan vi tilsette noe av det andre.

Vi jobber også med andre, kjente utfordringer. Hvordan gjøre barna nysgjerrige og interesserte i å spise mat de aldri har smakt før? Med farger, smaker, konsistenser og lukter de kanskje ikke har fått hjemme?


Jeg er sikker på at det blant 1230 SFOer i Nettverket! For SFO garantert er flere av dere som baler med det samme eller har funnet de supre løsningene. Det er sikkert mulig å finne opp alt kruttet selv, men så mye morsommere når vi kan inspirere og hjelpe hverandre! Så; har du/dere erfaringer med noe av dette tar jeg imot innspill med åpne armer!

Stor, varm og matglad hilsen fra

Caroline Berg-Jacobsen,
prosjektleder på Nesoddtangen SFO



Bruk kommentarfeltet under artikkelen eller send reaksjoner og innspill til basen@sfonett.no. Vi skal selvsagt følge opp Carolines glimrende prosjekt og by på erfaringene og innsikten som samles der.