La oss gjøre et lite eksperiment. Når du har lest det neste avsnittet, stopper du å lese.

 Du lukker øynene og tenker på en situasjon du har vært oppe i med barn den siste uka. Situasjonen kan best beskrives slik; du måtte være ”voksen” i en litt kinkig situasjon og ta noen raske beslutninger (dette skjer jo hele tiden). Måten du opptrådte på i forhold til ett eller flere barn ga strålende samspill og god dialog og du kjente at dette er bra, ja, nå er jeg i siget. Rene suksessen altså. Når du har fått opp denne hendelsen på skjermen bak pannebrasken, stiller du deg selv noen raske spørsmål. 

  • Hva hendte egentlig?
  • Hvorfor gikk det så bra?
  •  Var det en god følelse for deg å oppleve mestring på denne måten?
  • Kan jeg tenke meg å ha flere slike opplevelser i samspill med barn på jobben i SFO?
  • Og hvis svaret er JA. Er det noe jeg kan gjøre for at det skal skje oftere?

        OK. Stopp å lese. Lukk øynene og tenk som beskrevet.

Velkommen tilbake fra tanke-eksperimentet. Det du har spolet i eget hode kalles en suksess-historie. Det er en god teknikk å gjennomføre slike indre samtaler med seg selv litt oftere.

Noen vil innvende; - Dette har jeg ikke tid til i en hektisk hverdag. Til det svarer jeg; - Med all respekt, det er feil. Vi bruker garantert mye tid på å bekymre oss over egen utilstrekkelighet og gremme oss over hva vi burde og skulle sagt til barn, partneren privat, kollegaen på jobben og stakkaren som jobbet i skobutikken da vi stakk innom på en litt dårlig dag. I tillegg er det for de fleste en del tomgangskjøring under topplokket gjennom døgnet. Her går det an å stjele litt tid og presse fram en suksesshistorie eller tre. 

Poenget med suksess-historiene er, som du skjønner, å flytte litt mer oppmerksomhet over på det du lykkes med, det du er god til, kort sagt på scoringene og de vellykkede fintene dine, for å rappe litt fra fotballspråket. Ved å gjøre dette, å gi oppturene dine mer lys, bidrar du til å øke sjansene for at de kommer tettere og oftere. Rett og slett fordi du avklarer hva som skal til for å lykkes.

LØFT FOR BARN I SFO/AKSFlere tusen ansatte i SFO og barnehage over hele landet har deltatt i prosess for å trene seg på denne tenke- og handlemåten. Tilbakemeldingene er formidable. Fra typen «Så enkelt, hvorfor har vi ikke startet med dette før» til «Det virker – nå kjenner jeg at jeg mestrer de daglige utfordringene mye bedre» og «Jeg går oftere hjem fra jobben stolt og glad over det jeg har fått til med barna».
Kursprosessen LØFT for barn i SFO er gjennomført i nesten 100 kommuner. Mange velger å kjøre prosessen påny etter noen år. Ta kontakt med terje@sfonett.no hvis du ønsker besøk og et faglig løft i din SFO/kommune. Prosessen kan nå også gjennomføres digitalt. 

 

Alle barn har et talent eller ti

I forbindelse med kursprosessen LØFT er tøft i SFO blir deltakerne oppfordret til å reise spørsmål og ta opp konkrete hendelser fra hverdagen i basene med faglig leder. Her er ett eksempel fra denne våren. Anine jobber med en gutt som har mye trøbbel og ber om råd.

Les mer >>

Dagens helt i Tåtøy SFO

I Tåtøy SFO har de skjønt hvordan hverdagen skal organiseres for å gi læring og trivsel for voksne og barn. Der kan du nemlig bli dagens helt.

Les mer >>

Praktiske SFOtriks – som funker!

Overgangen fra skole til SFO er gjennomført med hårfin kontroll på kaoset. Knekkebrødene er spist eller strødd utover gulvet, og støynivået er bare litt over ok. Matrester, fat, bestikk og serveringsutstyr til 108 barn er rydda unna, selv om vi er en mindre enn normalt. Noen er hjemme med sykt barn.

Les mer >>

Gutta på Eberg

I stadig flere SFO’er jobber personalet nå med elementene som inngår i LØFT for barn i SFO. Dette får konsekvenser for hverdagen. Noen av dem er artige…

Les mer >>

LØFT for en urolig gutt

Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Her er et forslag til hvordan du kan jobbe løsningsfokusert (LØFT for barn) med den gutten.

Les mer >>

ÅRETS BARNEVEILEDER 2018

Vi fikk nesten 100 innspill til hvem som kunne fortjene å bli kåret til Årets barneveileder. Årets vinner kommer fra Lillehammer.

Les mer >>

Villspiker på vei

De har litt intern humor i denne SFO’en, for å si det mildt. Og barn det er litt mye med kaller de villspiker. Denne historien handler om en sånn villspiker.

Les mer >>

Mindre kjefting gir barn et bedre liv

Barn som ikke blir kjeftet på er mer åpne og tillitsfulle enn andre barn, de føler seg mer akseptert, og de får et mer positivt syn på livet.

Les mer >>

LØFT for barn

Heldigvis. Nå vet vi at LØFT er tøft i SFO. Etter flere års utviklingsarbeid i SFO’er og barnehager, kan vi nå med hånden på hjertet fortelle deg at LØFT virker i SFO.

Les mer >>