Vi som har jobbet i SFO/AKS har sett at det gir mange fordeler å være innenfor. Men fra tiden som SFO-leder måtte jeg også forholde meg til de som stod utenfor. Skulle ønske at det ikke var en del av den viktige jobben.

Det store flertall av barn på 1. og 2.trinn benytter SFO. Når barnet ikke går i SFO, kan dette skyldes et bevisst valg fra foreldre eller at noen er utelukket av økonomiske grunner.

Et av barna som ikke hadde SFO-plass fordi foreldrene hadde restanse fra barnehagen møtte jeg den gang jeg var SFO-leder. Det var dagen etter første skoledag og i hans gruppe hadde alle de andre blitt hentet av en barneveileder, slik at de trygt skulle finne SFO. Barneveilederen hadde sagt at i dag skulle - vi ha cowboy- og indianerdag på SFO. Ute i gangen stod han og tenkte sikkert på hvor morsomt det ville bli. Da jeg møtte blikket hans, så han ned og ville liksom forsvinne.

Jeg gikk bort til ham og spurte hvem som skulle hente ham den dagen. Han sa at det skulle tante og at mamma var på jobben. Han spurte meg om jeg visste hva de skulle gjøre på SFO i dag, og jeg bekreftet det han allerede visste. Han fortalte meg at han pleide å være indianer når de lekte cowboy og indianer i gata. Mens vi stod der, kom en av de andre på 1.trinn og lurte på om han skulle være cowboy eller indianer. Situasjonen ble enda vanskeligere for min lille venn på utsiden.

Hvis man ikke får barnehageplass vet man ikke egentlig hva man går glipp av. Skulle du bli stående utenfor SFO fordi foreldrene ikke har råd, kan dette være mildest talt vanskelig for et barn å takle overfor de andre barna. I løpet av mine ti år som SFO-leder, har jeg flere ganger vært i situasjoner omtrent som den jeg beskrev over. Sammen med sosiallærer greide vi stort sett i de fleste tilfeller å få til ordninger slik at barna ikke skulle bli skadelidende. Men den sårheten som møtte meg hos disse barna, har satt spor.

Jeg vet at det ikke er ubegrenset med penger i dette land og at politikere har vanskelige avgjørelser og prioriteringer. Men SFO som utviklingsarena for barn er så viktig at den fortjener skikkelig satsning. Og da er det vel logisk at alle som ønsker det får lov til å være med når det er cowboy- og indianerdag i SFO.

Nasjonal evaluering av SFO/AKS

I 2018 blir det gjort en ny nasjonal evaluering av SFO. I den forbindelse skal også barn og foreldre som ikke benytter tilbudet spørres om hvorfor. Vi i Nettverket! for SFO tror det blir fint å få vite mer om dette skyldes pris, innhold eller noe annet.

SFO er en viktig vennskapsarena for barn. Her er det tilgang på lek og noen å leke med samt voksne med kunnskap som gjør at barn lettere behersker denne viktige delen av livet.

SFO/AKS er et viktig virkemiddel for et trygt psykososialt skolemiljø.

Så mange hadde plass i SFO i 2016

Andel 1.klassinger i SFO: 79% hvorav 53% med 100% plass

Andel 2.klassinger i SFO: 74% hvorav 43% med 100% plass

Andel 3.klassinger i SFO: 59% hvorav 28% med 100% plass

Andel 4.klassinger i SFO: 31% hvorav 12% med 100% plass

Kilde UDIR


 

 

 

Opplæring i SFO

Det finnes ingen direkte hjemmel i loven for å hevde at det skal drives opplæring i SFO. Men likevel er det klart; det skal og må drives opplæring av barn i SFO-tiden.

Les mer >>

Hva gjør du når barna leker?

For barna er det selve leken som er det viktigste, ifølge FNs konvensjon om barns rettigheter.

Les mer >>

Annerledes SFO - samme pris?

Ansatte i SFO og AKS har på kort tid organisert sine vennskapsarenaer slik at de oppfyller anbefalt smittevernveileder. Konsekvensen er at de fleste har kuttet ut morgenåpning og tilbyr kortere åpningstid på ettermiddagen. Foreldre blir bedt om å betale full pris, det har fått konsekvenser.

Les mer >>

Papp i SFO skaper kreativitet og uforskertrang

Lek i papperiet er mer enn en aktivitet eller en underholdende ting å holde på med. Det er alvor. For fremtiden.

Les mer >>

Verner om leken

«Vi har i grunn mye fin lek på vår SFO. Vi har også blitt flinkere til å verne om fin lek når vi ser den. Da får de som holder på kanskje lov til å drøye med rydding eller å gå ut/inn. Og dermed fortsetter leken, til de finner på noe annet.»

Les mer >>

Karina og leken

I Røyken kommune har samtlige SFO-ansatte jobbet med voksenrollen siste skoleåret. Erfaringer ble høstet og preger nå SFO-praksis i alle basene.

Les mer >>

Ingen labber rundt’n

Vi har lyst å dele et opplegg vi har her på Mosterøy SFO en gang i året. Det er vår egen versjon av NRK supers serie «Labyrinten». Det er en hektisk og innholdsrik dag med mye action – og den utfordrer barn og voksne på en spennende og morsom måte!

Les mer >>

Blindefotball og andre tips til aktiviteter

Korona og smittevernregler betyr kanskje at du har ansvar for en gruppe alene. Vi gir 50 tips til aktivitet, de første 10 kommer i dag. I dag byr vi blant annet på blindefotball.

Les mer >>

«Ditt barn er god på lek»

For en tid tilbake snakket jeg med en SFO-leder i en stor norsk by. Hans datter Mia avsluttet da barnehagekarrieren og de hadde vært på avslutningssamtale. Der fikk de vite at Mia er god på lek.

Les mer >>