Flere ganger hvert år, når jeg forteller hva jeg jobber med og har jobbet med de siste 25 årene møter jeg mennesker som omtaler SFO som oppbevaring. Har vi et omdømmeproblem og hva kan vi gjøre med det?

Da jeg var seks år vokste jeg opp på Averøya, mor var hjemme. Dagene ble brukt til fotball, lek, vennskap og masse selvstendighetstrening. Tenk om noen hadde omtalt det som oppbevaring? Fordi vi ikke helt sikkert kunne måle at det bidro til bedre lese- og skriveferdigheter?

Jeg utfordrer ofte de jeg møter på min vei   som omtaler SFO i slike ordlag. Hva husker du best som seksåring? Bidro leken, god tid og vennene dine til den du er i dag?

Nå tenker du at dette er nok en «alt-var-bedre-før-betraktning». Nei, selvsagt er det ikke det. Barn i dag har foreldre som er i arbeid. Barnehager, skoler og SFO har overtatt oppgaven som livets treningsstudio. Det livet jeg hadde som seksåring, er erstattet med arenaer som bobler over av potensielle venner omringet av barneveiledere som med hjerte og hjerne legger til rette for at barn skal få vise frem en god versjon av seg selv. Selve SFO.  

Jeg har fått et lite bibliotek med gode eksempler 

På Tour de SFO har jeg besøkt 99 SFO/AKS siden midten av januar. Møte med hver enkelt SFO og de menneskene som jobber der har fylt meg med energi og respekt. Jeg har fått et lite bibliotek med gode eksempler fra dere. Noen er delt allerede, men mange kommer ut på www.sfonett.no i tiden fremover.

Når SFO nå blir evaluert er jeg sikker på at innspillene som har kommet fra dere blir gjenkjent i rapporten. Jeg vet, siden jeg har fått noen smakebiter allerede. Det som er ikke får plass i en slik rapport handler om menneskene og energien som finnes der ute. Hva det betyr for barn på SFO?

De fleste som omtaler denne arenaen som «oppbevaring» tror jeg ville elsket SFO som barn. Fordi på alle de 99 jeg besøkte, møtte jeg en tydelig respekt for barn hos de ansatte. I praksis betyr det å tilrettelegge slik at barn uavhengig av alder, kjønn og dagsform møter en SFO hvor trivsel og læring skjer hele tiden.

Øve seg på å være en god versjon av seg selv 

At seksåringer skal kunne få tid og muligheter til å leke, prøve nye ting og etablere gode relasjoner. Øve seg på å være en god versjon av seg selv. At en åpen dør betyr rom som inviterer til rollelek om det er butikkdrift, lekerom eller utkledning.

Når du som forelder kommer forbi voksne som «bare» står og ser på barn. Så er de på arbeid, de observerer barns lek-ferdigheter. I leken lærer barn om egne følelser og blir bevisst på hva de ønsker å holde på med.  De oppdager egne evner og bygger selvbilde. Noen ganger tar leken tid, kloke voksne i SFO vet mye om dette. 

En god SFO er en attraktiv vennskapsarena

Etter hvert som de blir eldre, tilrettelegger SFO for flere organiserte aktiviteter som kan fremme nysgjerrighet og vennskap i tillegg til den frie leken.  Som de tre SFO’ene i Volda som hadde felles klatresilo for 4.klasse. Som når Veitvet AKS inviterer 3. og 4.klasse til «Lego-gruppe». Eller som en SFO i Sortland som hadde E-spill på SFO for 4.klasse. En god SFO er en attraktiv vennskapsarena for barn uansett alder. Fordi vennskap er livsviktig.

Jeg vet at fokus på kvalitet i din SFO ikke handler om å finne plass til alt barn skulle ha gjort. Tid og mulighet til å velge bygger læringskraft. Du som jobber i SFO tar hensyn til at barn er forskjellige og at det krever mye innsats å skape gode vennskapsarenaer for ulike barn i ulike aldre.

Det vi driver med når vi "oppbevarer" ditt barn

På SFO øves det på fremtidens ferdigheter. Kvaliteter som maskiner ikke har. Nysgjerrighet, kreativitet, evnen til å ta initiativ, evnen til å tenke tverr-faglig og empatisk. Det er det vi driver med når vi «oppbevarer» ditt barn. Litt sånn som da du var seks år. Vi kaller det å øve på livsmestring, en forberedelse på resten av livet.

 

Evaluering av seksårsreformen - Uten SFO?

Å evaluere seksårsreformen var på høy tid. SFO var ikke inkludert i mandatet da OsloMet fikk oppdraget. Vil det gi politikerne svar på hvordan seksårsreformen har fungert?

Les mer >>

Matte i farta…

Førsteklassinger som jobbet med fysisk aktivitet, hadde 35 prosent større fremgang i matematikk, sier dansk forsker bak ny studie. Så hvis det er ønskelig med mer formell læring i SFO, bør vi kanskje ta barna med på regneturer og skravleløp.

Les mer >>

Avbruddene preger barn (fra arkivet)

Noen ganger er det lurt å forsøke å se barns perspektiv. Hva opplever barna i løpet av SFO/AKS- (og skole-) dagen? Hvordan er livet deres på dagtid organisert? Kan det gjøres bedre?

Les mer >>

Variasjons-konsulenten

Man kan gå lei av Villkatten, perler på et brett, tegning og fingerhekling. Faktisk. Og det gjelder ikke bare barn. Dermed kommer en viktig side av jobben vår til overflaten. Variasjons-konsulentens oppdrag.

Les mer >>

Voksenstyrte barn i SFO/Aktivitetsskolen

– Barn må få tid til å være barn, slår HiO-lektor Knut Løndal fast. Han frykter at større kontroll av barna i SFO/Aktivitetsskolen vil gå ut over viktig leketid.

Les mer >>

Barn i magen eller i magen til barn

Har du vært borti barn som sliter med å finne roen i livet sitt. Som glir av stolen, dumper av benken og flakker litt med blikket når du søker kontakt for å få gitt en beskjed? Tenkte det…

Les mer >>

Frilek i pult-universet

SFO er jevnlig blitt utsatt for kritikk og bebreidelser for å være «innholdsløs» og kjedelig. Dette kan skape et press som gir en base-hverdag med mer voksenstyrte aktiviteter og organisering av barna. Men fremmer dette barns utvikling?

Les mer >>

Papp i SFO skaper kreativitet og uforskertrang

Lek i papperiet er mer enn en aktivitet eller en underholdende ting å holde på med. Det er alvor. For fremtiden.

Les mer >>

Trygghetsleker 2

Her kommer noen flere leker til oppvarming eller bli-kjent-med-hverandre aktivitet.

Les mer >>