Denne uken planlegges det på mange SFO/AKS hvordan de skal markere Halloween neste uke. På Vikhammeråsen SFO i Malvik markerer de ikke bare Halloween. Der skal de også feire "De dødes dag".

Kjersti Løvik som er SFO-leder forteller om en felles prosess hos de ansatte som nå har ført til en hel uke hvor de skal markere både Halloween og De dødes dag. 

- Jeg tenker at det vi gjør neste uke, i tillegg til å være i tråd med kommunens kvalitetsplan som har kultur som et aktivitetsområde, er å ta barnas kultur på alvor. Barna feirer Halloween, men vet ikke helt hva den handler om utover at det skummelt og at de får godteri. Nå utvider vi deres begrepsområde både rundt den markeringen og ved å legge til markering av De dødes dag. Her blir de i tillegg til markeringen på SFO også kjent med deler av sin egen historie og får vite mer om hvem de er og hvor de kommer fra. For mennesket er det å kjenne sine røtter utrolig verdifullt, og del av familiens kultur. Om vi også kan bidra til en kultur der døden ikke skal gjemmes vekk, men der det er både trygt og tillatt å snakke om de som er døde og hylle de livene de levde fyller vi et viktig samfunnsoppdrag.

Her er infoen som de sendte ut til foreldre før neste uke.

Mandag

14.30 Leksetid 3 og 4 trinn

Hobbyverksted Halloween og De dødes dag

Tirsdag

12.30 Leksetid 2, 3 og 4. trinn

12.30 smøremåltid

Hobbyverksted Halloween og De dødes dag

Onsdag

Vi tenner bål i gapahuken og spiser der før vi går inn og ser tegnefilmen Coco 

https://p3.no/filmpolitiet/2018/02/coco/

Filmen har 6 års aldersgrense, og vi har noen barn som ikke er 6 år ennå. Om dere ikke ønsker barnet skal se filmen, gi oss beskjed. 

Filmen handler om feiringen av De dødes dag (Dia de Muertos) i Mexico, se link for mer informasjon om filmen. 

Vi har eget rom åpent for de som ikke ønsker å se filmen.

Torsdag

12.30 Leksetid 2. trinn

12.30 Pølser til alle i 3 og 4 trinn i anledning Halloween

13.00 Pølser til alle i 1 og 2 trinn i anledning Halloween

Vi feirer Halloween og det er lov å kle seg ut. 

NB, ingen masker eller våpen tillatt. 

Basen blir åpen for hobbyverksted, mens Klossen kler seg om til et skummelt rom. Det er frivillig å gå inn der og det vil alltid være mulig å holde en voksen i hånden om det er skummelt.

Fredag

Vi feirer De dødes dag med ballonger, spreke farger og fest. Barna får fortelle om de døde og vise fram minnetavla til hverandre. 

Kulturuka, bakgrunnsinformasjon

Halloween er opprinnelig en irsk/keltisk feiring av overgangen til et nytt år. Denne natten kunne ånden til alle som hadde dødd det siste året kommet tilbake fordi skillet mellom de levendes verden og de dødes nattverden er usynlig. Som mange andre gamle skikker falt den etterhvert sammen med en katolske minnefesten, denne gang for helgener 1. november og alle sjelers dag 2. november. Navnet kommer fra det engelske All Hallows Eve (alle helliges kveld) likt vårt eget Alle helgens dag. 

Opprinnelig ble matnepe eller kålrot brukt av irene til å lage lykter, men med imigrasjon til USA ble dette endret til gresskar som var mer tilgjengelig der. Lyktene skulle beskytte de levende mot de døde. Tradisjonelt brukes fargene svart, for å symbolisere natt og mørke makter, og orange for å symbolisere markens grøde.

De dødes dag feires i spansktalende land med smilende skjeletter, fargerike hodeskaller og turer til kirkegården der man spiser mat de døde likte. De dødes dag markerer at de døde er kommet tilbake til jorden for å hilse på sine pårørende. Dagen feires med en stor fest der man ærer de døde og minnes dem. Tradisjonelt bygger mange familier minnealter over de døde og hyller de døde med de tingene de likte best da de var i live. Det er også parader i gatene, med mye farger og liv. Markeringen av de dødes dag er opprinnelig en gammel tradisjon fra aztekerne og mayaenes tid og er nå er blanding av disse gamle tradisjonene og den katolske markeringen av Alle helgens dag. Feiringen av De dødes dag i Mexico er oppført på UNESCOS liste over immatriell kulturarv.

Minnealter

Vi vil markere De dødes dag og lage vårt eget minnealter for de døde. I den forbindelse kan barnet ta med bilde eller bilder av mennesker de kjenner som har dødd. Det er barn som er heldige og ikke kjenner noen som er døde, men vi er sikre på at det i familien finnes for eksempel en oldefar eller oldemor som kan bringes litt til live igjen ved at dere forteller om hvem han eller hun var. Barnet får da ta del i sin egen historie.

Om dere ikke ønsker at et originalt fotografi skal brukes, kan vi ta en kopi og sende med originalen hjem. 

Bildet vil barnet lime på et fargerikt ark, dekorere med blomster og farger og skrive noe om hva dette mennesket likte å gjøre da det var i live. Det kan hende dere blir involvert i å fortelle mer om hvem dette mennesket var, og på den måten la barnets historie om seg selv vokse. Dette sendes med hjem på fredag etter markeringen av De dødes dag på SFO.