I Sverige har de allerede fritidshemmets dag, som markeres den 9. juni hvert år. I Norge har vi også barnehagens dag, som har blitt feiret i mars siden 2005. Nå er det på tide at Skolefritidsordningen (SFO) får sin egen nasjonale dag.

I 2024 vil Nettverket! for SFO arrangere den aller første nasjonale SFO-dagen. For å få inspirasjon til denne feiringen deltok vi på "Den store SFO-dagen" i Ålesund, hvor vi opplevde en fantastisk feiring og hentet verdifull inspirasjon til en nasjonal "SFO-bursdag".

En nasjonal SFO-dag vil ha flere viktige formål. For det første vil det være en anledning til å sette fokus på SFO som en viktig del av det norske utdanningssystemet. Det vil gi anledning til å reflektere over og feire det arbeidet SFO-ansatte gjør for å skape et trygt og inkluderende miljø for barna. Videre vil SFO-dagen bidra til å øke bevisstheten rundt viktigheten av fritidsaktiviteter, lek og sosial læring for barns utvikling. Det vil også være en mulighet for foreldre, barn og samfunnet generelt å vise sin takknemlighet og støtte til SFO. Det vil bidra til å styrke samfunnets forståelse og anerkjennelse av SFOs betydning og utfordringer. En SFO-dag vil også være en anledning til å sette søkelyset på eventuelle forbedringer og øke diskusjonen rundt kvaliteten og tilgjengeligheten av SFO i hele landet.

Den store SFO-dagen i Ålesund

Siden 2019 har Ålesund feiret "Den store SFO-dagen" med stor entusiasme. Ideen til denne markeringen kom fra Oddveig Hide Olsvik, SFO-leder ved Blindheim skole

  • Den første gangen vi arrangerte denne dagen var i 2019. Vi hadde klare utviklingsområder vi ønsket å fokusere på: språk, fysisk aktivitet, kultur, samarbeid mellom skolen og SFO, og ikke minst, lek. Alle deltok i feiringen den gangen, men det var først i år at markeringen virkelig fikk fotfeste på alle SFO-ene i kommunen. Vi har hatt pandemien å hanskes med og har også etablert en ny kommune siden 2019.
  • I fjor meldte jeg meg igjen som nettverksleder og brukte tid på å forankre formålet og finne måter å inkludere alle i feiringen. Jeg føler at vi i år for første gang har lykkes med å inkludere alle. Endringer tar tid, og det tar tid å iverksette noe nytt.
  • Denne markeringen har vært en viktig anledning til å hedre og verdsette SFO som en avgjørende del av barns oppvekst. Gjennom ulike aktiviteter og arrangementer har vi skapt en hyggelig atmosfære der barn, foreldre og SFO-ansatte har kunnet delta og feire sammen.

Dette har virkelig vært en inspirasjon for oss i Nettverket! for SFO, og vi ønsker nå å utvide feiringen til å omfatte hele Norge gjennom en nasjonal SFO-dag. Vi tror på betydningen av å anerkjenne og feire SFO som en verdifull ressurs for barn overalt i landet. Her er noen eksempel på hvordan dagen ble feiret i Ålesund denne våren:

Den store SFO-dagen 2023 ved Hatlane og Blindheim SFO

Av Terje Wiik

I Ålesund har de et eget ledernettverk som planlegger den store SFO-dagen. Dette arrangementet finner alltid sted den siste onsdagen i april, og årets tema var "Leken rår, barndommen består." Dagen skulle være en hyllest til leken. I nettverket delte de ideer fra tidligere år og ble enige om at hver SFO kunne selv bestemme hvordan de ønsket å markere dagen.

Besøket startet hos Hatlane SFO, der jeg ankom midt i forberedelsene. Mens jeg gikk rundt sammen med Ketil, møtte jeg forventningsfulle barn som var klar over hvilken dag det var: bursdagen til SFO. En av guttene jeg møtte uttrykte sin spenning og sa: "Jeg vet ikke hva som kommer til å skje, men jeg gleder meg veldig." En jente på første trinn var like spent, da dette var hennes første gang med den store SFO-dagen. Hun fortalte at storebroren hennes hadde vært med på det før og hadde sagt at det var kjempegøy. En lærer vi møtte i gangen gratulerte Ketil med dagen og uttrykte glede og forventning på barnas vegne. Lokalavisen Sunnmørsposten kom også innom for å dekke arrangementet.

Dagen på Hatlane startet med at alle gikk i tog med Ketil i spissen, med flagg og sang bursdagssangen til SFO. Terje fra SFO-nettverket fikk æren av å klippe snoren og erklære den store SFO-dagen åpnet. Dette ble møtt med jubel fra alle barna, som deretter dro rundt i full fart for å se hva de kunne gjøre og oppleve på SFO denne spesielle dagen. På den store SFO-dagen blir alle med SFO-plass invitert uavhengig av type plass.

 

 

 

Etter å ha overvært åpningen på Hatlane SFO, kjørte jeg i ti minutter til Blindheim SFO. På vei inn mot skolen kunne jeg se en skolegård som var fylt av liv. Som den SFO-entusiast jeg er ble jeg rørt og glad over å være invitert på et slikt arrangement. Glade barn og voksne møtte meg på hvert gatehjørne.

En gutt viste meg at han hadde hatt nedtellingen den siste måneden fordi han gledet seg så mye. En klovn hadde vært der og åpnet dagen ved Blindheim. Nå var det ansiktsmaling, potetløp, sekkeløp og en rekke andre leker og aktiviteter. De hadde til og med satt opp en lavvo i skolegården der barna kunne leke inne.

Endelig fant jeg Oddveig, en glad og stolt SFO-leder som selvsagt var utkledd. Det var ingen tvil om at hun elsket å by på seg selv for å gjøre dagen ekstra spesiell. I et vindu helt øverst på skolen la jeg merke til en mann som stod og betraktet det hele og tok bilder. Oddveig fortalte meg at det var rektor som hadde intervjuer med søkere til lærerstillinger ved skolen. Han kunne helt sikkert tenkt seg å være med på feiringen. Jeg tenkte imidlertid at for nye mulige lærere som fikk se dette sammen med rektor fra vinduet, sa det mye om hva SFO var og betydde ved skolen.

Hessa SFO - Hemmeligheter og aktiviteter 

Av Vibeke Skram Tverdal, SFO-leder Hessa SFO

På Hessa SFO var barna fulle av forventning og gledet seg til den store dagen. Alle barna ble invitert, uavhengig av plasstype. Aktivitetene ble enkelt planlagt av de voksne, som arbeidet i par og organiserte hver sin aktivitet. Barna var selvstyrte og utforsket aktivitetene og maten på egenhånd. Rektor åpnet SFO bursdagen. Vi fikk også bursdagskort fra noen av klassene på skolen.

Barna kunne delta i en rekke spennende aktiviteter, inkludert vennskapskafe (som er en daglig tradisjon), vennskapsstafett (der barna ble knyttet sammen i hver sin fot), spikerstafett (lagene konkurrerte om å få spiker ned i fjølen raskest, med ett slag per person), Dødball (en populær aktivitet her på Hessa), og kaste svamper på rektor samt kaste risposer på blikkbokser. Disse aktivitetene sørget for mye moro og engasjement blant barna.

En av postene hadde en hemmelig beskjed som skulle gjøre dagen enda mer spennende. Den hemmelige beskjeden avslørte at kiosken vår serverte deilig kuleis som barna kunne få. Denne overraskelsen var en kilde til stor glede og entusiasme blant barna.

 

 

 

Dagen ble avsluttet med en spennende fotballkamp mellom barna og de voksne. Til slutt stod de voksne igjen som seierherrer med en imponerende 3-0 seier mot barna. Denne morsomme kampen skapte et artig kaos og bidro til å avslutte dagen på en energisk måte.

I tillegg kom FAU med en hyggelig overraskelse ved å stille med en slushmaskin, noe som ytterligere forhøyet stemningen og gleden blant deltakerne.

Skrangletog gjennom bygda på Vatne SFO 

Av Cathrine Aarsund, SFO-leder ved Vatne skole SFO

Den 26. april feiret vi den store SFO-dagen på Vatne, og til tross for årene med pandemi og restriksjoner, bestemte vi oss for å gjøre det til en uforglemmelig opplevelse og virkelig markere at SFO-dagen endelig var her igjen.

Vi hadde en ambisiøs plan om å involvere hele skolen. Hvorfor? Vel, fordi Vatne Barneskule/SFO er en liten skole med omtrent 100 elever, og de fleste av elevene har et nært forhold til SFO-en. Derfor samarbeidet vi tett med lærerne for å få med alle elevene fra 1. til 7. trinn på skrangletoget.

Lærerne sendte ut e-poster til sine respektive klasser og oppfordret alle til å ta med kasseroller, bøtter eller hva som helst som kunne lage lyd. Vi sørget også for å informere om at de som hadde barn som er lydsensitive skulle ta med hørselsvern. Ingen skulle gå glipp av moroa!

Elevrådet, som består av engasjerte elever fra 4. til 7. trinn, var også med på laget. Deres oppgave er å være stemmen til elevene, og alle var entusiastiske og positive til arrangementet.

Jeg kontaktet til og med politiet på forhånd for å informere om at det ville bli litt bråk (bare for å tydeliggjøre at det var en markering og ikke en protest). Vi ønsket at alle skulle vite at vi kom for å lage liv og glede!

Elevrådet hadde til og med laget en egen SFO-fane, og de marsjerte stolt foran toget. 1. trinn gikk deretter sammen med 6. trinn - som er deres faddere. Vatne Barneskule har nemlig en flott fadderordning der 6. trinn tar ansvar for å være støttespillere og veiledere for 1. trinn.

Med støyen og jubelen fra skrangletoget fylte vi gatene i bygda! Vi bråkte og hylte av glede og entusiasme. Det var en fest uten like!

Da vi kom tilbake til skolen, hadde vi forberedt forskjellige aktivitetsposter

Etter at alle hadde fått is, gikk SFO-barna tilbake til SFO-lokalene og nøt en velsmakende lunsj bestående av pølser med brød. Dagen var intet mindre enn fantastisk, og alle mestret de ulike aktivitetene med glans!

Den store SFO-dagen på Vatne ble en suksess. Vi skapte minner for livet, og det var tydelig at alle koste seg og var begeistret for å være en del av denne feiringen. Vi kan med stolthet si at Vatne SFO virkelig vet hvordan man skaper magi og entusiasme for barna!

Egne T-skjorter ute i øyene 

Av Nina Merete Farstad Myklebust, SFO-leder Harøy skule SFO

 

Hva kan man skrive om en så uforglemmelig dag? Etter et samarbeidsmøte med alle SFO-ene i øyriket vårt - Lepsøy, Haramsøy, Flem og Harøy SFO - bestemte vi oss for å feire dagen på MAKS Aktivitetssenter. Dette fantastiske stedet ligger på Harøya og tilbyr gratis utlån av kajakker, utstyr, SUP-er og turutstyr med telt.

Siden jeg er den eneste med aktivitetslederkurs innen kajakk, tok jeg ansvar for planleggingen, med hjelp fra mine ansatte. Jeg har også fått to av mine ansatte sertifisert med våttkort. De andre SFO-ene bidro ved å sponse pølser med brød, drikkeflasker, frukt og T-skjorter fra lokale bedrifter.

T-skjortene var min idé. Når man tar med seg 67 barn til stranden, er de mye mer synlige i gule T-skjorter, tenkte jeg. Slagordet "Leiken rår, Barndommen består" ble fastsatt av SFO-nettverket i Ålesund. Jeg luftet ideen med Arbeidslivsklassen på skolen om de kunne lage noen alternative logoer for oss. På SFO-en hadde vi en demokratisk avstemning mellom tre forslag. De lagde logoen for meg i Silhouette Studio, slik at jeg kunne skrive ut dem. Barna på SFO-en var med på å trykke logoen på T-skjortene sammen med meg.

Slik ble dagen gjennomført

Vi tok bussen til aktivitetssenteret, der møtte vi alle sammen til en liten velkomsttale med viktig informasjon og instruksjoner. Alle fikk utdelt sin egen T-skjorte og drikkeflaske. Vi grillet pølser og koste oss før vi gikk ned til stranden. Alle måtte hjelpe til med å bære kajakker, årer og redningsvester. De måtte også tømme jolla for vann før de kunne ro. Det er slike ting som hører med. De som ønsket det, fikk også fiske krabber og lete etter andre sjødyr som de samlet i bøtter.

Det ble litt ventetid siden vi kun kunne ha 10 kajakker på vannet samtidig, men med 67 ivrige barn gikk det fint. En gruppe med barn og voksne tok seg en tur i bueskytteløypa og lette etter alle de 23 dyrene som er der. Noen barn fisket krabber, mens andre dro ut med robåt samtidig. Dette gikk kjempefint til tross for noen regnbyger tidligere på dagen. Både barn og voksne koste seg hele ettermiddagen (her skulle vi gjerne hatt en hel dag!). Vi hadde en mor som skar opp frukt og stekte vafler til oss, som vi serverte mot slutten av dagen.

Slike dager krever ekstra mye forberedelse og etterarbeid fra oss. Alt utstyret må vaskes og ryddes på plass etter bruk. Dette tok vi voksne ansvar for etter at alle barna hadde dratt hjem.