Velkommen til årets landskonferanse for SFO- og AKS-folket – den 23. utgaven av KVALITET I SFO.

Denne gangen har vi valgt å kalle konferansen SFO – livets treningsstudio. For slik er det jo, det vet vi alle. Det er selve livet barnet forbereder når de setter oss på utallige prøver og vekker følelser og reaksjoner. Jobben som SFO-ansatt krever mye, og kvaliteten i tilbudet er avhengig av hva vi har å by på. Det er derfor avgjørende at vi stadig utvikler vår egen praksis, og setter søkelys på muligheter i samvær med barna. Elleve kloke mennesker skal bidra denne gangen. De har det til felles at de har erfart livet på mange ulike måter, og de fleste av dem har sin bakgrunn i SFO-basene.

Velkommen til årets samling!

 

 

Vi åpner konferansen med Samuel og bestefar. Der kan du vente deg en morsom og inspirerende tone mellom to som er blitt hverandres aller beste venner. De forteller om kunsten å leve, livsmestring og om den indre 18-åringen, om nysgjerrighet og undring over dette store livet og dets forskjellige faser. 

 

 

 

 

Videre byr vi på et knippe fantastiske AKS-ledere. Benedicte Lütken er leder på et foreldredrevet AKS med 370 barn, hvor de er supergode på å ta imot nye 6 åringer. Cato Holmen er profesjonell musiker med et hjerte som banker for kulturell kreativitet i AKS. Etter lunsj blir du utfordret av Trude Brendeland til å legge til rette for lek uten fasit i SFO. Med seg på scenen har hun Hilde Brunvatne som presenterer Kontainerlek, et SFO-prosjekt som er inspirert av Trude. I hverdagen er vi gjerne mer sammen med våre kollegaer enn vår egen familie. La oss bruke denne tiden godt, er budskapet til Sigurd Granemark.

Kulturen sitter i menneskene

Sigurd Granmark
 

 

 

Selvsagt stopper vi ikke der: Konflikter er noe av det vi har mest av i SFO. Sondre Bjaaland åpner fredagens konferansedag med å oppfordre deg til ikke å rydde bort disse konfliktene. Kjersti Løvik har i mange år brukt megling som metode for å gjøre barn og voksne i sin SFO flinkere til å løse konflikter og ta gode valg. Etter lunsj svinger vi innom vårt strålende naboland i øst, Sverige, som er dyktige på mange områder. 

Margareta Öhman mener leken har sin egen verdi. Mer lek for de yngste, sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner da han presenterte nye læreplaner i fjor. SFO & AKS får gode råd fra Margareta denne timen.

Vi avslutter det hele med et brak: Else Kåss Furuseth gleder seg til å møte deg. Den siste timen blir preget av humor, alvor og et møte med ei dame som er dønn tilstede i sitt livs treningsstudio.

Konferansen KVALITET I SFO 2020 er samlingspunktet for deg og dine kolleger landet rundt. Den er skreddersydd for livet i SFO/AKS, både som leder og barneveileder. Konferansen trekker også årlig til seg et stort antall SFO-sjefer, også kalt virksomhetsledere eller rektorer. Sitter du som nøkkelperson i kommunal stilling med ansvar for utvikling av SFO, er det fristende å si: Obligatorisk oppmøte!

Påmelding og mer info her

Suksessfaktor i personalgruppa: Lagfølelse

For at vi skal lykkes som personalgruppe må vi jobbe som et lag, eller et team om du vil. Men et lag kan bestå av personer som jobber i flere ulike retninger med sine egne behov i fokus framfor gruppas.

Les mer >>

Hvordan ta vare på seg selv under sterkt press?

Når du er presset på jobb har vi en tendens til å reagere på måter som ikke er hensiktsmessig for deg selv. Les her hvordan du best kan håndtere press og travle dager.

Les mer >>

Kunnskapsfrukten & fremtidens SFO

Se for deg et bugnende epletre med saftige, rødgrønne epler. På hver gren henger det et helt utrolig antall frukt i høstprakt, og du tenker kanskje; - Hvordan er det mulig? Det ligger en helt enorm energi i å skape så mye praktfullt fruktkjøtt.

Les mer >>

Kompetanseheving ved Jåtten SFO

Høsten 2018 ble den nasjonale evalueringen av SFO fremlagt: Lek, læring og ikke pedagogikk for alle. Det var 3 ting som skilte seg tydelig ut i evalueringen: 1) pris 2) innhold og organisering (kvalitet) 3) kompetanse. I denne sammenhengen er det punkt 3, kompetanse i SFO, vi skal se nærmere på.

Les mer >>

Hvorfor hvorfor?

Hvor ofte spør du egentlig deg selv eller dine medarbeidere om hvorfor man gjør sånn eller slik? Vi snakker mye om hva som ikke går så bra og vi snakker noen ganger om hva som går bra. Men snakker vi om hvorfor det går bra?

Les mer >>

Tre egenskaper verdsettes høyt!

Når man spør medarbeidere om hvilke egenskaper de setter høyest hos sin leder er det positiv innstilling som trekkes fram som viktigst.

Les mer >>

Mat og bevegelsesglede i SFO - Videreutdanning fra Høyskolen på Vestlandet

Til våren tilbys videreutdanningen Mat og bevegelsesglede i SFO. Oppstart av utdanningen er torsdag 18.01.24. Søknadsfrist til studiet er 01.12.23. Les mer om studiet her og hvordan du kan søke her.

Les mer >>

Carina gleder seg til å utvide sitt faglige nettverk

Denne uken møtte jeg Carina Oustad, en av de 28 studentene som har fått plass på den nye bachelorgraden i skolefritidspedagogikk ved Universitetet i Stavanger (UIS). Hun gledet seg til å starte på studiet.

Les mer >>

Veileder om smittevern for barneskolen og SFO

I dag kom veilederen som skal bidra til smitteforebyggende tiltak når skole 1-4 og SFO gjenåpner mandag 27.april.

Les mer >>