Vi er over 20 000 SFO- og Aks-ansatte med millioner av timers erfaring og innsikt i barns verden. Ja, sikkert milliarder. Og dette innspillet til deg dreier seg blant annet om milliarder. Men først. Vi har et lite knep vi gjerne vil dele med deg.

Nøkkelen til god praksis ligger i relasjonen med barnet. Og når du skal få til godt samspill, er tilnærmingsteknikker gull verd.

Du er ganske nær barnet og sier diskret «pst» til barnet. Ikke påtrengende, men i en litt åpen versjon. Nesten uten unntak vekker det barnets nysgjerrighet. Dermed kan du starte en dialog med full oppmerksomhet, barnet lytter og vil gjerne få vite hva som ligger bak lyden «pst».

Nå opplever vi at behovet for å nærme oss deg og gi deg et lite pst er stort. I vår verden tenker vi at når saker og ting går litt over stokk og stein er det viktig at noen napper litt i snøret og deler klokskap.

Målet for alt som skjer i skolen og SFO er felles. Å gi barn sjansen til å utvikle sine talenter og erverve livsviktig kunnskap i trygge omgivelser.

Og det er helt strålende at man tenker høyt rundt organisering. Vi vil gjerne være deltakere i denne prosessen. Årsaken er vel åpenbar. Så her er noen pst til deg, Kari.

  1. Gratis kjernetid er et strålende tiltak som hadde vært enda bedre hvis midlene kommunene tildeles landes som forsvarlig voksen-bemanning i SFO. På ettermiddagen er barna i den gratis kjernetiden ca 1,5 time i SFO. Ingen er villige til å jobbe 1,5 timer pr dag. For å gi større stillinger må lønnsmidlene benyttes i hele åpningstiden og resultatet er oftest alt for lav bemanning fra 1330-15 og med svært negative følger for kvaliteten. Dette rammer alle, både ansatte og barn og særlig ekstra sårbare barn. Så gratis kommer med en kostnad.
  2. Gratis mat til alle høres fint ut. Men pengene til dette tiltaket skal jo tas fra noe annet og vi har jo sett at ressursene til lærere og SFO-ansatte stadig er et knapphetsgode. Nå tenker høyt om at budsjettene skal dekke 2 – to - måltider, ref forslag om heldagsskole.   
  3. Heldagsskole er ingen ny tanke, den er vraket før. Vi i SFO-landskapet tror ikke at et sterkere skole-preg på småbarns hverdag vil øke barns motivasjon og bedre læringsresultater. Snarere tvert om. Den leken man får til ved siden av pulten eller i en gymsal med en fløyte betjent av en voksen, er egentlig ikke lek. I rammeplanen for SFO er den barne-initierte leken gitt mye oppmerksomhet. Heldagsskole vil neppe sikre barns rett til å leke fritt i inspirerende omgivelser ute og inne.

Så hva foreslår vi for å ivareta dine gode tanker om barns læring og utvikling? Vi har selvsagt ikke fasiten – dette er et krevende landskap. Men vi ser løsninger som kan gi småskolebarna et helt strålende løft. Vi har skrevet en egen liten artikkel om dette – til deg. Som et lite pst. Fint, ikke sant?

I Arbeiderpartiets utkast til program for 2026-2029 foreslås det innføring av heldagsskole, med skoledager utvidet til kl. 15. Vi vet at utdanningsminister Kari Nessa Nordtun har et stort engasjement for SFO. Som ordfører i Stavanger tok hun initiativ til å styrke SFO som en inkluderende arena gjennom blant annet gratis SFO. Nå tar AP til orde for å integrere SFO i heldagsskolen. Denne omleggingen skaper uro. Den truer arbeidet som allerede er gjort for å styrke SFO, både blant ansatte og fagmiljøer som har viet seg til å utvikle denne viktige arenaen for barns oppvekst. 

Vi har derfor skrevet disse ord til Kari. For politikk kan ikke bare være å finne nye løsninger? Det må også handle om å pleie og videreutvikle de løsningene vi allerede har vedtatt. Lytte til praksisfeltet, fagmiljøene og lære av forskningen?

Kompetanse i SFO

Dramatiske oppslag om lærertetthet i skolen og mangel på førskolelærere i barnehagen får rikelig med rom i media. Og bra er det; det er viktig at vi gir barna våre gode utviklingsvilkår. Men hva med SFO?

Les mer >>

Webinar - Evaluering av ny rammeplan for SFO

NTNU Samfunnsforskning inviterte til gratis webinar om evaluering av ny rammeplan for SFO. Se opptak av webinaret her.

Les mer >>

Pst til Kari

Vi er over 20 000 SFO- og Aks-ansatte med millioner av timers erfaring og innsikt i barns verden. Ja, sikkert milliarder. Og dette innspillet til deg dreier seg blant annet om milliarder. Men først. Vi har et lite knep vi gjerne vil dele med deg.

Les mer >>

Digitalt møte: Vi har en plan

På dagens digitale møte får du møte 3 ledere i SFO og AKS som nå står midt i det å planlegge en god gjenåpning mandag.

Les mer >>

Hva er egentlig kvalitet i basene?

Det siste året har Utdanningsdirektoratet utredet kvalitet i SFO. At de sporet opp Mosjøen SFO som mulig forbilde forbauser oss ikke. Med SFO-sjefen Sissel i spissen er dette en smeltedigel av dimensjoner!

Les mer >>

Fremtidens SFO med barndommens egenverdi i hovedfokus.

Fra høsten 2021 får hele Norge endelig et eget felles planverk for skolefritidsordningen (SFO). Planen skal sikre den gode barndommen i SFO tiden og ha ringvirkninger i et helt liv. Det er ett etterlengtet og etterspurt planverk vi nå endelig får som beskriver verdier og innhold i SFO. Målet er at en nasjonal rammeplan skal bidra til et mer likeverdig tilbud i SFO.

Les mer >>

Inspirasjon og innsikt – en samtale med Ivar Haug om lek, mestring og SFOs fremtid

Ivar Haug, mannen bak Nettverket! for SFO, har viet sitt yrkesliv til å styrke SFO som en arena for lek, fellesskap og utvikling. I denne samtalen deler han sin unike kunnskap om barneveiledning, lysglimtjakt og hvordan vi kan skape de beste rammene for barns beste i SFO/AKS. Samtalen er full av historier, refleksjoner og praktiske verktøy som vil inspirere deg i din rolle – enten du er leder eller barneveileder.

Les mer >>

Ekskludering i en inkluderende skolefritidsordning

Joakim Caspersen er sosiolog og forskningssjef ved NTNU samfunnsforskning, og er en av Norges fremste forskere på SFO-feltet. Han hevder at SFO er den mest spennende linsen for å forstå skole i Norge akkurat nå. Caspersen beskriver den "sedimentære" skolen som lag på lag med reformer, tiltak og tradisjoner som påvirker helheten. SFO er en del av dette, men hva skal SFO være opp mot skole?

Les mer >>

Barns beste i fremtidens SFO?

Sissel Katrine Strøm er SFO-leder ved Børsa SFO i Skaun kommune. Som nabokommune til Trondheim opplever de stor befolkningsvekst. Kommunen har over tid hatt fokus på kvalitet i SFO og skapt gode resultater med de ressursene de har hatt til rådighet. Sissel er stolt over SFO. Samtidig opplever hun økte utfordringer og færre ressurser til å oppfylle disse. JA til ambisjoner for SFO men kartet må stemme med terrenget og blir barns beste ivaretatt?

Les mer >>