Vi har kortere dager i mange SFO/AKS. Det behøver ikke å bety at dere ikke kan gå på tur. Her er noen forslag til turer som du kan arrangere med begrenset tid, turer som barn rett og slett elsker. Og som stadig lokker barn til å bevege seg mer.

1. Turturen

Tur-turen er bygget på den klassiske norske turen som jo kjennetegnes ved at den går i oppoverbakke og gjerne ender med en rast og niste-spising. Men den skiller seg klart fra klassikeren ved at barna og voksne går bakover og nedoverbakke. På slutten av turen oppstår ett problem. Vi er nå havnet lavere i terrenget og skal tilbake til SFO. Dette kan løses ved at man bestiller en buss. Fire barn er hjulene og går på siden av gruppen med barn. Ett barn må være bussjåfør, en må selge billetter og sammen får vi doningen hjem. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

2. Knasketuren

Her går vi igjen en tur tilpasset den tiden vi har til rådighet, gjerne i nærmiljøet rundt skolen. Navnet sitt har turen fått fordi den medfører at barn spiser mer frukt og grønt. Barna bytter på å gå foran. Og lederbarnet bestemmer hvor vi skal gå mens hun tygger på en gulrotbit eller en eplebit. Når hun har tygget i f eks tre minutter, overtar et nytt barn som får sin knaskebit og bestemmer kursen for turgruppa. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

3. Kulturen

Dette er en kul tur. Målet er at det på denne turen skal skje noe kult. All erfaring med kulturen viser at den beste varianten får man uten for mye planlegging. Legg ut - med en gruppe unger – på tur. Vi skal ikke ha noe geografisk mål for turen (f eks plassen i skogen eller kiosken). Hele poenget er at det som skjer det skjer. Men kult blir det hvis vi greier å inspirere barna til å kikke skjevt på det vi ser og opplever. F eks en ku står på et jorde. Vi går bort til gjerdet og snakker ”fransk” med kua eller sjekker hvor mange patter det er på juret. Vi kommer til et tre eller noen trikkeskinner og snakker om livet som tre og skinne. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

4. Kneturen

En av mine personlige favoritter. Her trenger vi et litt levende, naturlig underlag, asfalten er ikke egnet. Turen er på ca 48 meter og foregår naturlig nok til knes. Nesa skal være nærmest mulig bakken, og mellom gress og stein og trefliser finner vi spor av småkryp, rare lukter og kanskje en maur som er veldig travel. Hva i all verden driver dette lille krypet med, hvor skal det? Vi legger oss på kne og følger etter. Her blir det mye roping fra barn som finner eller ser eller lukter noe andre bør få være med på. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

5. Gloturen

På gloturen skal vi ikke gløde men bare glo. Det er viktig at barna du går med finner noen utkikkspunkter, gjerne litt i skjul, der man kan glo på mennesker. Ikke ondskapsfullt eller ved å krenke grensene for privatlivet, men ved å glo på mennesker i åpne situasjoner i det offentlige rom. Jeg har hatt flere utrolige opplevelser med akkurat denne turen. F eks ved å fokusere på; ser folk glade ut, går de fort eller sakte, hvilken alder har de vi ser passere osv. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

6. Fisketuren

Denne turen vil mange kjenne igjen. Man finner en liten skrent eller et godt klatretre med lave grener, sprer en del saker og ting med hyssinghempe på utover bakken. Barna får fiskestang laget av kjepp med snøre og krok uten mothake. Nå gjelder det å fiske løsøret på bakken fra høyden man sitter på. Dette kan skje ved tidtaking i form av konkurranse – eller bare med heiing og gode råd fra tilskuerne. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

7. Sporturen

Dette er en sikker vinner på en litt tung dag. Ta med deg ungene ut i nærnaturen og let etter spor. Spor etter grevling, troll, rev, forskjellige fugler. Eller konglegnag etter mus og ekorn. Det kan være lurt å være litt lokalkjent/evt forberedt til denne turen, slik at vi faktisk finner spor. Jeg har opplevet at denne turen kan ta helt av, og enkelte ganger varte sporjakten i flere uker. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

8. Skatteturen

Denne turen gir ingen skattefradrag for ansatte, men tenner barna. Vi drar sammen til et hemmelig punkt og graver ned en hemmelig skatt. Jo mer hemmelighetskremmeri og lureri vi greier å skape rundt denne turen, jo mer attraktiv blir den. F eks å la 2. + 3. trinn ”lure” 1.trinn til å tro at vi gjør noe helt annet enn å grave ned en skatt. Gir helt magiske øyeblikk i SFO. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

9. Ryddeturen

Er jo litt sleip, sett fra voksnes synsvinkel. Men det er utrolig mye søppel som kan plukkes. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

 

10. Finn-ti-feil-turen

Merk av et turområde, f eks 100 x 20 meter. Innenfor området legges det ut noen gjenstander, gjerne bittesmå, som ikke hører til i naturen. Gode eksempler er binders, spiker, rosin, mynt, rektor og klinkekule. Når barnet kommer til den voksne skal hun kunne gjengi flest mulig av de ti gjenstandene. Her er det altså både leting og husking på en gang. Og hele tiden lokkes barn til mer bevegelse.

-

Formålet med å liste opp ti gode turer barn bare må ha, er selvsagt ikke å begrense utvalget – men snarere å vise deg at det er grenseløse muligheter når vi skal lokke barn til å bevege seg mer. Felles for disse tur-forslagene er at de krever lite eller ingen planlegging og at de kan gjennomføres på noen minutter eller ta flere timer. Og listen kan gjerne gjøres mye lenger. På sfonett.no finnes det mange forslag til aktiviteter utendørs, og nettopp ideer og fornyelse er nok viktig i denne sammenheng. Artiklene på sfonett.no kan du lett skrive ut på papir og dermed lage en idéperm for et godt og aktivt uteliv i SFO. Eller bare ta med deg flokken ut – på tur. God tur!

Hatlane TV til fredagstacoen

Hvilke erfaringer har SFO/AKS gjort etter gjenåpningen? Ketil ved Hatlane SFO er først ut. Han forteller om SFO-livet i kohorter, suksessen med uteresepsjon og livet som lokal youtubestjerne.

Les mer >>

Laminerte spill og kortstokker på SFO

Ved Bjerkelund SFO har de har laminert kortstokker og noen brettspill. Vi deler ideen med dere medlemmer.

Les mer >>

Undring gir innsikt og samhold

Undring eller forundring er noe barn driver med hele tiden. Undring og forundring over det som skjer rundt seg er en viktig del av barnets utvikling.

Les mer >>

4 stjerners middag og bamsesykehus i høstferien på SFO?

Veståsen SFO gjennomførte en høstferieuke i 2020 som helt sikkert skapte gode minner og enda bedre relasjoner. 4 stjerners middag og bamsesykehus var bare noe av det som har stod på programmet.

Les mer >>

Bingotur og Mesternes mester på Bjørkelangen SFO

SFO-leder Anita Rønaas og de andre på Bjørkelangen SFO lager nå en idebank med aktiviteter de kan organisere i hver kohort. Her kommer bingotur og Mesternes mester

Les mer >>

Lagfølelse og tilhørighet ved Bjørkelangen SFO

Anita sier at de voksne har fått god tid til å bli ekstra godt kjent med ungene i sine grupper disse to ukene.

Les mer >>

Medbestemmelse på Jåtten SFO

Vi har hørt med Mona om hvordan de to siste ukene har vært på Jåtten SFO. Hun skryter av fantastiske ansatte som har skapt varierte og trygge dager i kohortene. Hun deler raust ideer til aktiviteter og voksenrollen.

Les mer >>

Slik er den nye SFO-hverdagen

Les mer >>

Kunstutstilling ved Cicignon SFO

Hva kan vi gjøre som er gøy i disse smittevernstider? Kan vi invitere foreldre, besteforeldre, søsken på noen måte slik at de kan komme på besøk og se hva SFO barna våre faktisk får til?

Les mer >>