Hver dag må du ta et stort antall beslutninger. En andel av dem er knyttet til barn som utfordrer, som ikke hører etter, som kjører sitt eget løp og gjerne havner litt for ofte i konflikter med andre barn. Din suksess på jobben avhenger mye av hvordan du tenker i disse situasjonene.

Vi vet det alle sammen. De tankene vi bærer på preger våre handlinger. Du lever ikke i et slags vakuum der hjernen sender ut beskjeder til kroppen basert på det som skjer utenfor kroppen. Nei, beslutningene dine preges av de erfaringene du har gjort, den klokskapen du har ervervet og ditt syn på barnet det gjelder.

Det er temmelig vanskelig å kontrollere disse tankene som tar tak. Men ikke umulig. Bli med på en liten utflukt i din egen hjerne.

For at hverdagen på SFO/AKS skal flyte greit og det skal være morsomt og trivelig for barn (og voksen) å være der, kreves det et godt samspill mellom menneskene som er der. Som voksen har du hovedansvaret for akkurat det. Noen barn sliter med det vi voksne oppfatter som godt samspill. Enig?

La oss kikke litt på et slikt barn, en gutt. Du observerer at denne gutten ikke lykkes særlig godt i det sosiale samspillet mellom barn. Han roter det til i leken og de andre barna er ikke særlig happy med å ha ham med. Har du opplevd dette?

Tenkte det, ja. Hva slags tanker sirkulerer i hodet ditt når du ser denne gutten i farta? Tenker du av og til at han må skjerpe seg? Har du noen ganger tenkt at han stadig gjør dårlige valg?

Jeg vet at målet ditt er å hjelpe denne gutten til et bedre liv i SFO. Jeg vet også at du tilbyr ham omsorg, varme, kjærlighet og støtte. Det skal du være stolt av. Men likevel; du opplever at det ikke hjelper noe særlig.

Jeg gir deg to alternative beskrivelser av barn.

1.     Barn mestrer utfordringer og gjør gode valg hvis de vil

2.     Barn mestrer utfordringer og gjør gode valg hvis de kan

Du er egentlig nødt til å ta stilling til hvilke av disse to beskrivelsene du mener riktig. Ser hvor viktig dette valget er.

Hvis du velger alternativ 1, blir det lett slik at du bebreider barnet for manglende vilje til å samhandle. Da havner du gjerne i en situasjon hvor du korrigerer og korrigerer og formaner og til slutt blir irritert.  Kjenner du igjen dette?

Hvis du velger alternativ 2, må du søke etter hva som skal til for at barnet skal skaffe seg ferdighetene som trengs for å lykkes. Da blir din rolle annerledes. Du blir en veileder for barnet, en barneveileder, som viser barnet veien til for eksempel godt samspill i lek. Da kan du sammen med barnet ta kontakt med et par andre barn og spørre om å få være med i leken. Siden du er en attraktiv voksen-person, får dere sikkert ja. Så kan du holde deg lett på sidelinjen og gripe mildt inn når du ser at barnet «ditt» trenger litt støtte.

Hvis du velger alternativ 2, blir det helt avgjørende å avdekke detaljert hva barnet tross alt mestrer. Hva barnet lykkes med, selv om det ikke er så mye og så ofte. I opplegget vi har brukt tusenvis av timer på å utvikle for SFO, LØFT for barn i SFO, beskrives flere verktøy som kan hjelpe deg her. Det viktigste er lysglimtjakten. Du jakter aktivt på de små, ofte bittesmå, suksessene barnet tross alt opplever og gir dem masse oppmerksomhet. For hver runde du gir barnet klar beskjed om at det var bra da du delte takklosser i lego og så fint at du holdt døra for Even – styrker du barnets evne til å mestre små og store utfordringer.

Ser du hvor viktig et er at du holder litt orden i topplokket? At du kan påvirke dine egne tanker og at det kan bety en forskjell for et sårbart barn?

DISKUSJONTror du denne gutten kan endre sin atferd i positiv retning hvis du endrer din atferd, din måte å kommunisere med ham på?
I så fall; Skal vi sammen prøve i en begrenset periode å fokusere på det gutten får til, det han tross alt lykkes med, det han er god til – og gi ham masse oppmerksomhet rundt disse bittesmå suksessene?

 

LØFT for en urolig gutt

Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Her er et forslag til hvordan du kan jobbe løsningsfokusert (LØFT for barn) med den gutten.

Les mer >>

SFO’sk ros

Vi utgjør en del av barns liv. En ganske stor del faktisk! Noen vil kanskje hevde at med stadig kortere SFO-dag, tynnes det ut litt. Men den plassen du har i barns liv blir faktisk viktigere enn noensinne.

Les mer >>

Praktiske SFOtriks – som funker!

Overgangen fra skole til SFO er gjennomført med hårfin kontroll på kaoset. Knekkebrødene er spist eller strødd utover gulvet, og støynivået er bare litt over ok. Matrester, fat, bestikk og serveringsutstyr til 108 barn er rydda unna, selv om vi er en mindre enn normalt. Noen er hjemme med sykt barn.

Les mer >>

Praksisnære bøker til SFO/AKS?

Bøkene Løft for barn i SFO og SFO forebygger mobbing skaper felles kultur for kvalitet i SFO. Flere ledere lar alle nye ansatte få en bok som god "god start". Les mer om bøkene her.

Les mer >>

Snill gutt sover hele natten

Vi elsker barn – både egne og de vi møter i jobbsammenheng. Vi brenner for at barna skal få et godt liv og utvikle seg til harmoniske individer med mye lykke-kompetanse. Men; hvordan er det vi snakker om barn..?

Les mer >>

Hemmelig barn på Jara SFO (fra arkivet)

Sfonett er en stor skattekiste. De fire SFOene i Åsnes kommune hadde høsten 2011 gjennomført kursprosessen LØFT for barn i SFO. På Jara skoles SFO gikk barna rundt og funderte på hvem som var ukas hemmelige barn.

Les mer >>

Villspiker på vei

De har litt intern humor i denne SFO’en, for å si det mildt. Og barn det er litt mye med kaller de villspiker. Denne historien handler om en sånn villspiker.

Les mer >>

LØFT er tøft i SFO

I mer enn fem år har vi i Nettverket! for SFO arbeidet med å utvikle praktiske løsninger for bruk av LØFT i SFO. Årsaken er enkel; vi mener LØFT (løsningsfokusert tilnærming) for barn passer svært godt i utvikling av SFO-tilbudet. Elementene som blir presentert for kursdeltakerne inngår i et verktøy vi kaller Myk start.

Les mer >>

Praksisnære bøker til SFO/AKS?

Bøkene Løft for barn i SFO og SFO forebygger mobbing skaper felles kultur for kvalitet i SFO. Flere ledere lar alle nye ansatte få en bok som god "god start". Les mer om bøkene her.

Les mer >>