Hva er i ferd med å skje rundt oss? Små og litt større endringer de siste 15 årene har spist av tiden små skolebarn har til rådighet for lek og utvikling.

Kjære Barneombudet

Vi er bekymret! I dette tilfellet er «vi» to ansatte i Nettverket! for SFO – et nasjonalt nettverk for SFO’er og AKS’er over hele landet. Vår oppgave er bl a å følge tett utviklingen i SFO-basene og i hele oppvekstmiljøet for småskolebarn. Vi får noen tydelige signaler fra SFO-ledere og andre ansatte i alle landets fylker. De går ut på at hverdagen begynner å bli temmelig hektisk for de yngste skolebarna.

Summen av stadig lengre skoledag, mer fokus på formell kunnskap (les mindre tid til lek og fysisk utfoldelse) og innføring av statlig leksetilbud og ditto kulturskoletime i tiden barn tidligere hadde til lek sammen med andre barn – er bakgrunnen for denne bekymringsmeldingen.

Vi har rett og slett et spørsmål vi gjerne vil drøfte med Barneombudet;

Hvem har – eventuelt tar – ansvaret for å tenke helhet i småskolebarns hverdag? Hvem ser konsekvensene av disse endringene? Hvem spør f eks ansatte i SFO, gjerne de som jobber i kombinerte stillinger i skolen, hvordan barn reagerer på den kraftige økningen i voksen styring og organisering av dagen?

Hva sier dere?

 

Vennlig hilsen Terje & Ivar

Nettverket! for SFO

 

Denne uken skal vi treffe noen engasjerte mennesker hos Barneombudet.

 

Vi formidlet bekymringen vår og fikk en umiddelbar reaksjon; - Dette vil vi gjerne drøfte med dere.

Det skal bli spennende å møte andre som kanskje ser det mange av SFO-folket har sett lenge; Vi driver jo nærmest og skyfler barn fra det ene til det andre. Spontanitet og barnestyrt lek kommer et stykke ned på listen når barn skal spise etter en undervisningsdag som er nesten 50 % lengre enn den foreldrene deres hadde, gjøre lekser i ganske store grupper, delta på andre voksenstyrte aktiviteter inkludert kulturskoletimen og så hukes inn på riktig hjem-tid.

 

Se mer om konsekvenser av hverdagen barn opplever i artikkelen Avbruddene preger barn http://sfonett.no/showarticle.aspx?ArticleID=1237&CategoryID=1&SubCategoryID=6

 

Rapport følger..! 

Tankevekker

«Forestill deg at du levde under omstendigheter der du ble kontinuerlig korrigert og mistrodd.

Les mer >>

Truende stillhet

Jeg møtte et menneske som gjorde kraftig inntrykk på meg. Under en LØFT-veiledning i en SFO var temaet stille barn. Da kom det en hånd i været.

Les mer >>

Gir barn innflytelse

På Brakanes SFO i Ulvik i Hardanger er de opptatt av å forstå barns tanker og snakke med barn på en bevisst måte.

Les mer >>

Knip barn på fersken!

Vi vet alle at det er avgjørende å være der når det skjer. Kommer vi for sent inn i situasjoner der f eks barn har en konflikt gående, blir det vanskelig å finne gode løsninger.

Les mer >>

Avansert barneveileder

Etter en velfortjent ferie venter igjen jobben som barneveileder. Det krever at man er ”dønn til stede” for å kunne løse alle de oppgaver som ligger i det å møte barn og foreldre. Jeg ønsker dere velkommen med en hyllest av en barneveileder jeg møtte som far da jeg leverte mitt første barn på SFO.

Les mer >>

Konflikter på stilk

Det er noen typiske konfliktsituasjoner i SFO-hverdagen. Småkræsj mellom barn som fører til litt aggresjon og lett kan utløse voksenreaksjoner som «kutt ut det der, vær greie nå».

Les mer >>

SFO - min lidenskap og stolthet

Daniel Hall har jobbet i SFO i 14 år, nå ved Hosle SFO i Bærum. Vi vil ønske alle i SFO/AKS en god sommer med Daniel sine kloke ord om jobben på SFO. "Jeg VET at jeg har bidratt til hvordan disse små mennesker kommer til å bli flotte ungdommer og voksne når de blir store"

Les mer >>

Samhold er toppen

Å skape et godt samhold i en gruppe er et av de aller beste utgangspunktene for at alle barna skal trives på SFO. Her kommer noen konkrete tips på veien.

Les mer >>

Bli med på Les og lek

Vi i Nettverket! for SFO støtter og samarbeider med Les og lek som er et nytt leseprosjekt for barn på SFO og AKS. Ti utvalgte bildebøker er utgangspunkt for leker og aktiviteter til bruk sammen med barna. Tilbudet er gratis.

Les mer >>