Vi er i gang med et nytt skoleår og fire årskull med nye barn er i farta i basene. Lett å tenke at det bare er 1.-klassingene som er «nye» hos oss – men 2.-4.-trinnsbarna har jo vært på lading og er tilbake med bredere skuldre og mye energi.

Dermed har du egentlig fire årskull rundt deg som du må bygge relasjon til. Selvsagt har du nytte av det du gjorde før sommerferien – men mye knyttet til omsorgsjobben dreier seg om ferskvare. Det er liksom utløpsdato på kjærlighet og varme.

Vi utvikler oss som mennesker først og fremst gjennom samspill med andre. Dette påvirker selvsagt alt som skjer i SFO og AKS. Og det bør også ha konsekvenser for hvordan vi jobber med barna. Når vi skal skape et inkluderende miljø rundt barna, er det viktig å jobbe med egen atferd og egne holdninger. Ikke bare på planleggingsdager og personalmøter men hele tiden, hver dag i samhandling med barn og kolleger.

 Skal du lykkes med å bidra til at alle barn i dine   base eller din SFO opplever tilhørighet og gleden   over å være en del av «stammen», må du jobbe   med grunnmuren i alt samspill med barn,   relasjonen. Vi vet det jo godt; alle barn stiller krav   til deg. Ikke formulert som en liste med punkter.   Mer som det blikket, den svingen på kroppen når   dere møtes, ja, reaksjonen på alle typer forslag   fra deg – som du registrerer hos barnet, ofte uten   å tenke mer over det. Vi kan kalle det kjemien   mellom deg og barnet.

 

Samspillet er jo enklere med noen barn enn andre. Og du har sikkert også møtt barn i jobben din du opplever som krevende. Du får liksom ikke «tak» i barnet.

Det er et beklagelig faktum at det ikke finnes noen enkle løsninger når samspillet er ekstra krevende. En relasjon hviler det tre hovedbein – trygghet, tillit og respekt. Barnet må føle seg trygg på deg, at du er en støttespiller også når det butter litt imot. Dette bidrar til å forsterke barnets tillit til deg. Og det siste og ofte mest krevende; Du må vise barnet respekt. Ikke ved å være en utydelig voksen som godtar alle sprell barnet varter opp med. Men mer som en som er nysgjerrig på barnet sterke sider og gir tydelige signaler om forventninger til barnet.

… en som er nysgjerrig på barnets sterke sider

Drivstoffet i relasjonen er omsorg, varme og kjærlighet. Drivstoffet er altså ferskvare, og du må stadig etterfylle fra din egen «tank». Det er faktisk en ganske vanlig feil - å glemme påfyll av omsorg. Særlig ekstra sårbare barn trenger dette mer enn de fleste. Når det spisser seg til og barnet f eks ikke vil høre på deg og dine innspill, er det lett å bruse med fjærene, heve stemmen og være litt tøffere. Mens behovet kanskje heller er mer omsorg, mer varme og mer kjærlighet. Vi vet fra forskning på barns atferd at barn gjerne endrer sin atferd hvis voksne endrer sin tilnærming til barnet. Du kan altså påvirke samspillet i positiv retning, gjennom å by på mer varme.

Lykke til med samspillet med barna i det kanskje aller beste skoleåret i din karriere.

Les også

Knip barn på fersken!

Vi vet alle at det er avgjørende å være der når det skjer. Kommer vi for sent inn i situasjoner der f eks barn har en konflikt gående, blir det vanskelig å finne gode løsninger.

Les mer >>

Hva er gutter egentlig?

Hvorfor skal gutter absolutt leie hverandre i hendene, fratar vi gutter retten til å være gutter og hvordan går det med disse guttene siden?

Les mer >>

SFO - min lidenskap og stolthet

Daniel Hall har jobbet i SFO i 14 år, nå ved Hosle SFO i Bærum. Vi vil ønske alle i SFO/AKS en god sommer med Daniel sine kloke ord om jobben på SFO. "Jeg VET at jeg har bidratt til hvordan disse små mennesker kommer til å bli flotte ungdommer og voksne når de blir store"

Les mer >>

Relasjonelle ferdigheter og samarbeid på basen

Bruk av metaforer kan ofte virke klargjørende. Samarbeidet på basen og samarbeidet på en fotballbane har mange likhetstrekk.

Les mer >>

Følelsesskolen: Impulskontroll

Ofte er det knyttet stor usikkerhet til hvordan man skal møte barn som biter, slåss, skriker og behandler andre dårlig. Hvordan stopper vi dem? Hvordan kan vi lære disse barna impulskontroll? Det er disse spørsmålene som blir tatt opp i denne delen av følelsesskolen.

Les mer >>

Foreldre & SFO

Kjære mor & far. Vi gjør oss klare for å ta imot nye 1. klassinger her i SFO. I år er faktisk ditt barn blant disse aller yngste i skolesamfunnet, og vi har noen tanker om hvordan vi sammen skal bidra til å gi ditt barn en god start.

Les mer >>

Timeout – slutt med det!

Jesper Juul har klare meninger om bruken av timeout i barnehagene og hjemmene.Kanskje kan vi i SFO også få noen tanker i forhold til vår praksis?

Les mer >>

Engstelig skolestart

Å hjelpe et bekymret og forsiktig barn kan være en hårfin balansegang mellom nødvendig støtte og over-beskyttelse.

Les mer >>

Pins med bein

Vi flagger små suksesser hos barn og gjør dem større. Så enkelt er det. Egentlig skal det holde med din oppmerksomhet, den er gull verd. Men noen ganger er det godt med litt hjelpemidler også.

Les mer >>