Vi i Nettverket! for SFO støtter og samarbeider med Les og lek som er et nytt leseprosjekt for barn på SFO og AKS. Ti utvalgte bildebøker er utgangspunkt for leker og aktiviteter til bruk sammen med barna. Tilbudet er gratis.

Les og lek er en gavepakke til deg som jobber på SFO i arbeidet med den nye rammeplanen. Ved å bruke litteratur vil prosjektet legge til rette for felles opplevelser, gi rom for samtaler og undring, og inspirere til deltakelse i forskjellige kunstneriske og kulturelle aktiviteter.

Les og lek tilbyr:

• Lekbaserte aktiviteter til bildebøker som kan lånes på biblioteket, minimum en ny bok per måned gjennom skoleåret.

• Fleksibelt innhold som kan tilpasses rammene på den enkelte SFO.

• Forslag til tegne- og formingsaktiviteter hvor barna kan leke seg med ulike visuelle uttrykk, og som bidrar til å utvikle barnas skaper - glede og kreativitet.

• Forslag til bevegelsesleker, drama - leker eller bruk av musikk som kan skape fellesskap i barnegruppen og som stimulerer barnas fantasi og undring.

• Ressurs til SFO-ansatte om hvordan lese og bruke bøker på SFO, både ute og inne.

Målgruppen er barn som deltar på skolefritidsordninger i hele landet.

Slik fungerer det

I Les og lek vil du finne aktiviteter som kan skape fellesskap i barne - gruppen. Leken er innganger til ulike bokuniverser. Hver måned presenterer vi en ny bildebok.

Til hver bok vil du finne:

Forslag til tegne- og formingsaktiviteter, bevegelsesleker, dramaleker eller bruk av musikk og tips til lesestunden.

Månedens bok i februar

Rakel er en sprudlende jente som elsker å utfolde seg i klasserommet. Men hva skal de gjøre i dag? Vi skal lage farsdags - kort, sier vikarlæreren. Da rømmer Rakel under pulten. Men sitter det ikke en til under pulten sin? Er det Mikal, den nye gutten? Vil ikke han skrive farsdagskort heller? Og hva er det med vikarlæreren, som plutselig virker så redd? «Er det sant at» handler om å bære på historier. Det er en fortelling om fedre, savn og kjærlighet. Kan nye vennskap vokse fram om en deler hemmeligheter med hverandre?

Nysgjerrig?

Aktiviteter og materiell presenteres digitalt på nettsiden: foreningenles.no/lesoglek

PILOTERGodlia Aktivitetsskole i Oslo og Levre SFO i Bærum har sagt ja til å være piloter for «Les og lek-prosjektet». De vil prøve ut ulike måter å presentere bøkene og de ulike lekene i verktøykassen. Noe blir satt inn i årsplanen, men mye skal også gjøres tilgjengelig slik at det kan brukes spontant i hverdagen i SFO/AKS. 

 

En venn er viktigst

Jeg har spurt over 20 SFO-barn hva som er viktigst i SFO. Etter å ha tenkt seg litt om svarer de fleste; - å ha en venn!

Les mer >>

Hva er viktigst?

En helt ny doktoravhandling kan inneholde et kraftig signal til SFO-folket om et viktig veivalg.

Les mer >>

TPO i SFO

En ny forskningsrapport antyder at skolesvake elever sliter mer enn før i skolen. Angår rapporten SFO? Absolutt!

Les mer >>

Rekebæsj ga olje

Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring... Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing. Under vignetten Snodigheter ved perlebordet finner du lagret alle snodighetene som tidligere er publisert, se høyre spalte på forsiden.

Les mer >>

Dobbel SFO-service

Et nytt skoleår rulles i gang og sommerfriske lærere møtes til konstruktivt samvirke noen dager før barna entrer klasserommet. De fleste steder i landet har SFO holdt det gående i flere uker, ja, noen steder har det også vært julitilbud for interesserte familier.

Les mer >>

Ønskedagskampen

Denne våren besøkte Tour de SFO Ålesund og ble invitert med på 4.klasseklubben ved Hatlane SFO. Sammen med ni seniorer fikk jeg denne dagen være med på ønskedagskampen.

Les mer >>

Samtale som veiledning i livet

Gjennom samtaler kan vi gi barn best mulig veiledning i hvordan de skal håndtere livet og følelsene som oppstår. Hva kreves for at en samtale skal få slike kvaliteter?

Les mer >>

BOMBEEKSPLOSJONEN I OSLO - Hva skal vi si til barna?

Snart kommer ferske og erfarne SFO-barn inn døra. Her finner du informasjon og lenker til hvordan snakke med barna om de grusomme hendelsene som har rammet så mange mennesker, ja, hele nasjonen. Artikkelen er hentet fra www.krispsyk.no, med forfatternes tillatelse.

Les mer >>

Det annerledes barnet - 3 - VARME & KJÆRLIGHET

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen for å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i barnets liv!

Les mer >>