Ved Årlivoll SFO i Orkdal vil de synliggjøre trivsel og glede. Og det er jo det din SFO/AKS er best på. Å tilby trivsel og glede? Flott – kikk på dette.

Når foreldre eller andre nærmer seg SFO, er det umulig å unngå å støte på denne tavla kalt SFOs glade hjørne. Så enkelt og så genialt. Den kan brukes i perioder – effekten kan tape seg hvis den skal fungere 12 måneder i året. Og du kan selvsagt finne din egen måte å bruke den på.

Vi kan f eks gjennomføre en uke eller to med åpen lysglimtjakt, der voksne går aktivt på jakt etter hendelser og handlinger der barn bidrar til at andre trives. Når de to, tre første lappene er kommet opp med korte beskrivelser av barns små suksesser, vil barna også delta i jakten og «melde» inn små og store glad-nyheter.

I Årlivoll SFO forteller SFO-leder Unni G Hoffsbakken at de også bruker gladhjørnet sitt til å informere foreldrene som henter barn om hva som har preget leken og dagen for barna. Dette gir et strålende utgangspunkt for å få i gang en samtale med eget barn om hvordan dagen har vært. Og SFO får garantert en stjerne i boka fra foreldrene.

Årlivoll SFO bruker sitt glade hjørne til å bli mer tydelige og vise bedre hvordan de jobber og tenker, hva de legger vekt på for å gi barna tilgang til god lek og godt samspill. På den måten øker sjansene for at SFOs omdømme blir bedre. Som kjent er det lite å hente på å gjøre en strålende innsats hvis ingen vet om det. Vi er generelt alt for dårlige på å vise at vi er gode på trivsel og glede og lek og vennskap.

Det finnes garantert mange varianter av Årlivolls glade hjørne i SFO-Norge. Vi vil gjerne høre om dine tiltak for å bli mer synlig.


Les også

Matte i farta…

Førsteklassinger som jobbet med fysisk aktivitet, hadde 35 prosent større fremgang i matematikk, sier dansk forsker bak ny studie. Så hvis det er ønskelig med mer formell læring i SFO, bør vi kanskje ta barna med på regneturer og skravleløp.

Les mer >>

Sosialpedagogisk trening

Sosialpedagogisk trening er kort sagt trening i å være sammen med andre barn. Å lage sosialpedagogiske treningsgrupper som jente- og guttegrupper kan være en nyttig metode for mye.

Les mer >>

Ja, til et lekende liv

Hvor synes du det var spennende å leke som barn? Kanskje var det i fjæra, i skogen eller under trappa? Kanskje var det i hagen, under treet eller oppi treet? Barn er skapt for bevegelse og er opptatt av å utfordre verden rundt seg.

Les mer >>

Bare lek

Leken skal fylle det vi i vår tid forbinder med barns fritid. Bakgrunnen for dette er trolig en idé om at vi kan få et mer effektivt utbytte av å la barn leke i fred, fordi barnet har iboende kvaliteter som utvikler seg gjennom ”fri” lek.

Les mer >>

Hva møter 6-åringen?

Endelig SFO-folket! Endelig skjer det. Dette er jo rene ketchup-effekten. Først tar regjeringen initiativ til og setter i gang en nasjonal evaluering av SFO. Deretter fremmer Kr F og Sp et forslag om å evaluere 6-årsreformen! Strålende! Så da skal spørsmålet over alle spørsmål endelig besvares; Hva møter 6-åringen?

Les mer >>

Opplæring i SFO

Det finnes ingen direkte hjemmel i loven for å hevde at det skal drives opplæring i SFO. Men likevel er det klart; det skal og må drives opplæring av barn i SFO-tiden.

Les mer >>

Boltrelek - den forbudte leken?

Boltrelek er en form for lek som ofte er mest til stede i barns liv når de er mellom 5 og 9 år gamle, i varierende grad. Denne typen lek får økt plass det siste året i barnehagen sammenlignet med andre år. Hvordan møtes denne leken når barna begynner på skolen og SFO? Er det forskjeller i hvordan lærere og fritidspedagoger ser på boltrelek sammenlignet med barnehagelærere?

Les mer >>

Trygghetsleker 2

Her kommer noen flere leker til oppvarming eller bli-kjent-med-hverandre aktivitet.

Les mer >>

Skedsmo kommune viser vei

Da seksåringene for første gang stakk snuten innenfor skoleporten rundt 1990 var Skedsmo kommune en foregangskommune. Derfor er det ikke helt overraskende at kommunen igjen viser vei, nå med en egen strategiplan for SFO.

Les mer >>