Fra høsten 2025 tilbys hele tre bachelorprogrammer i skolefritidspedagogikk, spesielt rettet mot ansatte i SFO/AKS. Ved Universitetet i Stavanger (UiS), Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH). Utdanninger som gir etterspurt faglig kompetanse som kan løfte kvaliteten i SFO og skolen. Flere fagskoler enn noen gang tilbyr fagutdanninger.

Det er gledelig å se hva som har skjedd på vårt fagområde siden rammeplanen kom i 2021 både nasjonalt og lokalt. Vi har sett nærmere på de tre høyskolene som tilbyr bachelor i Skolefritidspedagogikk høsten 2025. Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, og søknadsfristen er 15. april for disse tre bachelorene.

Universitetet i Stavanger (UiS)

UiS var først i Norge med å tilby en bachelorgrad i skolefritidspedagogikk, med oppstart høsten 2023. Studiet legger vekt på helhet og sammenheng mellom lek, læring, spesialpedagogikk, fysisk aktivitet, kulturaktiviteter, praksis og ledelse. Det er samlings- og nettbasert, noe som gjør det mulig å kombinere jobb og studier uavhengig av bosted.

Universitetet i Stavanger ledet an
Universitetet i Stavanger (UiS) er pioner innen skolefritidspedagogikk og var først i Norge til å tilby en egen bachelor i dette feltet. Studiet har banet vei for andre høyskoler og satt standarden for en ny type utdanning som hever kompetansen og løfter skolefritidsordningen (SFO) til et nytt nivå. Studentene på bachelor i skolefritidspedagogikk ved UiS er blant Norges mest fornøyde pedagogikk-studenter.Faktisk er de blant de aller mest fornøyde i hele landet i følge studiebaromteret. Les mer om studiet og få detaljer om innhold, opptakskrav og søknadsfrister.

Høgskulen på Vestlandet (HVL)

Fra høsten 2025 tilbyr HVL en 3-årig bachelor i skolefritidspedagogikk på deltid over fire år, tilgjengelig ved campusene i Bergen, Sogndal og Stord. Studiet fokuserer på kunst- og kulturaktiviteter, mat og måltidsglede, fysisk aktivitet og bevegelsesglede. Det kombinerer fysiske samlinger og nettundervisning, med tre samlinger per semester à 2–3 dager. Praksisperiodene utgjør totalt 70 dager, fordelt mellom SFO (70 %) og skolen (30 %), og kan delvis gjennomføres på egen arbeidsplass for de som allerede er ansatt i SFO.

kunnskap er nøkkelen til trygge voksne og barn  
Den nye bacheloren er rettet mot de praktiske- og estetiske fagene, med særlig vekt på kunst- og kulturaktiviteter.   

- Dette er et bevisst valg. Vi har masse kompetanse innen de estetiske fagene på HVL og dette er i tråd med føringene i regjeringen sin stortingsmelding om en mer praktisk skole, sier Anne Kristin Rønsen. Les mer om den nye bacheloren ved HVL her og få detaljer om innhold, opptakskrav og søknadsfrister.

Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH)

DMMH i Trondheim tilbyr en bachelor i fritidspedagogikk. Studiet er nett- og samlingsbasert, noe som gir fleksibilitet til å kombinere jobb og studier, uavhengig av bosted. 

Fritidspedagogikk ved DMMH vil gi deg kompetanse til å planlegge og gjennomføre aktiviteter som skaper glede, vennskap og mestring. Du vil lære om alt fra kreativitet og lek, til friluftsliv, kulturarrangementer og psykososial helse.

FRITIDSPEDAGOG for barn og ungdom opp til 18 år.
Gjennom praksis, teoretisk fordypning og et avsluttende forskningsprosjekt vil du utvikle en bred og relevant kompetanse. FNs bærekraftsmål er integrert i alle emner, og utdanningen fokuserer på å skape trygge, inkluderende og bærekraftige miljøer der alle barn får muligheten til å delta aktivt.
Vi har tatt en prat med en av arkitektene bak den nye bacheloren høgskolelektor Ingunn Elder. Der kan du også lese detaljer om innhold, opptakskrav og søknadsfrister. 

MedLearn tilbyr fagutdanning

MedLearn  tilbyr nettbaserte studier som gir studentene frihet til å studere når og hvor det passer dem. Dette gjør det enklere for ansatte i SFO å kombinere jobb, familie og utdanning. Til tross for fleksibiliteten opprettholdes en høy kvalitet på undervisningen, som sikrer at studentene får relevant og oppdatert kunnskap.

Les om Medlearn sin fagutdanning her

Er du fagarbeider i SFO/AKS? Fra 2026 kan du søke om etter- og videreutdanning med lønn og permisjon. Tidligere var dette forbeholdt lærerne. Dette sender viktige signaler til de som jobber i SFO/AKS at videreutdanning også for denne gruppen er viktig.

Les også

Fritidshem och SFO – hur är det?

I Sverige har fritids en nesten 50-årig tradisjon. Og det er en selvfølge at den generelle delen av læreplanen for grunnskolen også gjelder for svenskenes svar på SFO.

Les mer >>

Observasjon - Sosiale ferdigheter

Denne observasjonsmetoden skal gi en indikator på barns sosiale ferdigheter.

Les mer >>

Norsk barneoppdragelse i 1990-årene - De fleste vil ha lydige, veloppdragne og ansvarsfulle barn

Hva slags ferdigheter er det nordmenn ønsker å fremme hos barn? Hvilke ideal for barneoppdragelsen har dagens nordmenn?

Les mer >>

Observasjonsmetoder

Du får her skjema for to ulike observasjonsmetoder: Kontaktbarometer og Barnebarometer.

Les mer >>

Kunnskapsfrukten & fremtidens SFO

Se for deg et bugnende epletre med saftige, rødgrønne epler. På hver gren henger det et helt utrolig antall frukt i høstprakt, og du tenker kanskje; - Hvordan er det mulig? Det ligger en helt enorm energi i å skape så mye praktfullt fruktkjøtt.

Les mer >>

Haster; Navneskifte!

Det er noen fartsdempere i livet for glade barn på vei. Men i det store SFO-landskapet høstes det daglig små og store suksesser. Her er en av dem…

Les mer >>

Ny bachelor HVL- kunnskap er nøkkelen til trygge voksne og barn

Den nye bacheloren i skolefritidspedagogikk ved HVL starter høsten 2025. Du kan søke studiet fra 1. februar og frem til 15. april. Søkere med relevant erfaring som fagbrev i barne- og ungdomsarbeid kan også søke med realkompetanse. Utdanningen er både nett- og samlingsbasert, og går over fire år som et deltidsstudium. Bacheloren tilbys på tre campus i Bergen, Sogndal og Stord.

Les mer >>

Frístundaheimili på Island

Denne høsten har sju AKS-ledere fra Nordre Aker i Oslo vært på studietur i Reykjavik. Som islandsk fritidspedagog visste jeg ganske mye om hva som ventet oss – og det er helt klart at dette var en faglig reise som satte spor hos oss alle.

Les mer >>

Ulik alder - Ulike behov

SFO /AKS utgjør en viktig arena for barns utvikling, lek og sosiale samspill. I tråd med nasjonale retningslinjer og rammeplanen, skal SFO legge til rette for ulike aldersgruppers behov. I hverdagen handler det om å tilpasse aktiviteter og tilrettelegge for ulike modningsnivåer, samtidig som vi søker å skape et inkluderende fellesskap på SFO.

Les mer >>