Den nye bacheloren i skolefritidspedagogikk ved HVL starter høsten 2025. Du kan søke studiet fra 1. februar og frem til 15. april. Søkere med relevant erfaring som fagbrev i barne- og ungdomsarbeid kan også søke med realkompetanse. Utdanningen er både nett- og samlingsbasert, og går over fire år som et deltidsstudium. Bacheloren tilbys på tre campus i Bergen, Sogndal og Stord.

Bachelorutdanningen består av flere emner innen lek og læring, mat og måltidsglede, fysisk aktivitet og bevegelsesglede, kunst- og kulturaktiviteter, samt ledelse og spesialpedagogikk. De som har tatt noen av disse emnene i videreutdanningen for SFO-ansatte vil få fritak fra disse i bacheloren.  

Mange av de ansatte i SFO jobber også deltid i skolen. Bachelorutdanningen er derfor utviklet med mål om å gi kompetanse som gagner hele skolen, ikke bare SFO. Utdanningen gir flere jobbmuligheter i skolen, SFO, kulturskoler og idrettslag.  

Tiden er inne for et kompetanseløft i SFO

- Det er positivt at så godt som alle barn går i SFO i dag, det er en svært viktig arena for vennskap, lek og mestring. I takt med utvidelsen av antall barn, må vi også styrke kompetanse og kvalitet i SFO- tilbudet, og det skal den nye bacheloren i skolefritidspedagogikk bidra til, sier prodekan for utdanning Anne Kristin Rønsen ved Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett.  

Praksis på arbeidsplassen  

Det nye studiet er et resultat av godt og nært samarbeid med arbeidslivet. Praksis er en vesentlig del av studiet, og studentene skal gjennomføre 19 uker praksis, hovedsakelig i SFO eller i skolen. Mulighetene er åpne for å gjennomføre praksisen både på arbeidsplassen din, eller i utlandet.  

Med den nye bacheloren bidrar HVL til at SFO-ansatte på Vestlandet kan styrke sin kompetanse, og dermed sikre at det er en god sammenheng i hele skoledagen for barna våre

Anne Kristin Rønsen
Prodekan HVL

Ikke bare en oppbevaringsplass  

Margrethe Solberg jobber til daglig som fagarbeider i SFO på Spildepollen skule i Øygarden kommune. Den siste tiden har hun tatt videreutdanning ved HVL.  

- Barn er mange timer på SFO hver dag, og de siste årene har vi fått flere krav og en rammeplan å forholde oss til. SFO skal ikke bare være en oppbevaringsplass, barna fortjener kvalitet, sier Solberg.  

- Barn har ulike behov, men når klokken har passert skoletid, så kan det virke som om ingen barn har spesielle behov lenger. Ressursene følger med skolen, men det er veldig viktig at også SFO har ansatte og kompetanse til å ivareta disse barna på en best mulig måte, legger hun til.   

Overkommelig for alle   
Solberg har fagbrev i barne- og ungdomsarbeiderfaget som hun tok i 1998, og mener hun fått mye igjen for å ta mer utdanning nå.   

 - Det er jo litt skummelt jo eldre en blir, og jo lenger vekk en har kommet fra skolebenken, men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det. Kunnskap gir trygghet, sier hun.   

Hun snakker varmt om det å ta mer utdanning til andre.   

Alle SFO-ansatte burde tatt hatt en slik utdanning

Margrethe Solberg
Fagarbeider Spildepollen skole 

Gode relasjoner i bunn  

Margrethe Solberg fikk vite om videreutdanningen i skolefritidspedagogikk gjennom sin leder i SFO.   

- Hun sa det ville være et løft for vår SFO om flere tar utdanning. Heldigvis har vi en rektor som er glad for alle som vil ta videreutdanning og kompetanseheving, og som legger til rette for det, sier Solberg.   

Solberg forteller at mye går på automatikk i arbeidshverdagen, noe de fleste sikkert kan kjenne seg igjen i. Men at det å bli klar over og reflektere over viktigheten av jobben en gjør, og at en kan gjøre en forskjell i barns liv, har vært nyttig. Hun tenker også oftere over hvorfor hun gjør som hun gjør, og er blitt mer bevisst på hvor viktig lek er og sin rolle som voksen.  

- Alle SFO- ansatte burde tatt hatt en slik utdanning, ja egentlig folk flest. Jeg har lært mye om hvorfor det er så viktig med gode relasjoner. Når en har en god relasjon i bunn og barna er trygg på deg, så er det også mye lettere å få barna til å lytte til deg og være den gode, varme voksne som legger til rette for lek, vennskap og en meningsfull SFO-hverdag, sier Solberg.   

Mål om en mer praktisk skole  

Den nye bacheloren er rettet mot de praktiske- og estetiske fagene, med særlig vekt på kunst- og kulturaktiviteter.   

- Dette er et bevisst valg. Vi har masse kompetanse innen de estetiske fagene på HVL og dette er i tråd med føringene i regjeringen sin stortingsmelding om en mer praktisk skole,sier Anne Kristin Rønsen.  

Les mer om studiet og hvordan du søker her

 

Observasjonsmetoder

Du får her skjema for to ulike observasjonsmetoder: Kontaktbarometer og Barnebarometer.

Les mer >>

Norsk barneoppdragelse i 1990-årene - De fleste vil ha lydige, veloppdragne og ansvarsfulle barn

Hva slags ferdigheter er det nordmenn ønsker å fremme hos barn? Hvilke ideal for barneoppdragelsen har dagens nordmenn?

Les mer >>

MedLearn tilbyr fagutdanning

Det første kullet som startet hos Medlearn i 2023 på 120 studenter svært vellykket, med en gjennomføringsgrad på hele 80 %. Dette høye nivået av gjennomføring vitner om både motivasjonen til studentene og kvaliteten på tilbudet.

Les mer >>

Observasjon - Sosiale ferdigheter

Denne observasjonsmetoden skal gi en indikator på barns sosiale ferdigheter.

Les mer >>

Mobbeboken i farta..!

SFO-Norge gjør det igjen! Tar imot en fagbok med åpne armer. Høstens nye bok for SFO- og AKS-folket freser ut i alle kriker og kroker av landet vårt. Og snart er 25 % av 1. opplaget solgt.

Les mer >>

Frístundaheimili på Island

Denne høsten har sju AKS-ledere fra Nordre Aker i Oslo vært på studietur i Reykjavik. Som islandsk fritidspedagog visste jeg ganske mye om hva som ventet oss – og det er helt klart at dette var en faglig reise som satte spor hos oss alle.

Les mer >>

UIS - Pionerer innen skolefritidspedagogikk

Universitetet i Stavanger (UiS) er pioner innen skolefritidspedagogikk og var først i Norge til å tilby en egen bachelor i dette feltet. Studiet har banet vei for andre høyskoler og satt standarden for en ny type utdanning som hever kompetansen og løfter skolefritidsordningen (SFO) til et nytt nivå. Med dette unike tilbudet sikter UiS mot å gi SFO-ansatte den faglige tyngden de trenger for å gjøre en forskjell i barns liv.

Les mer >>

Opplevd kunnskap

Her om dagen leste jeg igjen en statistikk som viser at det mangler fagutdannede i SFO og at dette går utover kvaliteten.

Les mer >>

Læringsarena II – det skjer i SFO/AKS

I 7. klasse får elevene med seg Mini-Anne hjem for å la hele familien trene seg på livredning. Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder overlevelse etter hjertestans.

Les mer >>