I Tåtøy SFO har de skjønt hvordan hverdagen skal organiseres for å gi læring og trivsel for voksne og barn. Der kan du nemlig bli dagens helt.

Sjef, assistent, matmor og barneveileder Gro Anita Marigård styrer hverdagen for åtte barn i Tåtøy SFO i Kragerø. Ikke akkurat noen kjempe i SFO-Norge, men et strålende forbilde for oss andre. Utgangspunktet var kjent; noen barn havnet litt på utsiden av leken og Gro ble bekymret. Den vanlige voksen-løsningen – med krav om at alle skal få være med i leken – fungerte dårlig. Barn må jo få lov til å leke to sammen uten innblanding utenfra.

Løsningen ble dagens helt. Et veggdiplom ble laminert, med barnas navn på lapper hengt på siden. Har du invitert andre med i leken, kan du henge opp ditt eget navn på diplomet. Da må du kunne begrunne hvorfor du har fortjent tittelen dagens helt. Andre kan også henge opp navnet ditt. Dermed får de fine samtaler om hva det vil si å ta vare på hverandre i leken, uten at den voksne behøver å ”mase” eller formane barna.

 Dette fungerte så bra, at Tåtøy-gjengen (Gro og de åtte ungene) etter hvert bruker dagens helt-opplegget i forhold til alt som fortjener litt ros og oppmerksomhet. Hvis du gjør eller sier noe som bidrar til at andre har det bra eller bidrar til felles trivsel på andre måter, kan du bli dagens helt. Det helt geniale her er at vi slår minst tre fluer i en smekk. Ønsket atferd får mye oppmerksomhet, barna medvirker selv og blir ekstra oppmerksomme på hva som utløser glede hos andre og Gro får gode samtaler med barn om viktige forhold i livet. Det er også grunn til å tro at ordningen bidrar til god stemning, reduserer behovet for korreksjon og ”småmas” fra Gro og åpner for mye latter og humor.

Etter en tid med dagens helt kom Gros navn også opp på diplomet. Barna ønsket å gi uttrykk for at de var spesielt fornøyd med hennes beslutninger og oppførsel. Så nå står også Gro opp hver morgen med muligheten til å bli dagens helt i Tåtøy SFO.

Snill gutt sover hele natten

Vi elsker barn – både egne og de vi møter i jobbsammenheng. Vi brenner for at barna skal få et godt liv og utvikle seg til harmoniske individer med mye lykke-kompetanse. Men; hvordan er det vi snakker om barn..?

Les mer >>

LØFT er tøft i SFO

I mer enn fem år har vi i Nettverket! for SFO arbeidet med å utvikle praktiske løsninger for bruk av LØFT i SFO. Årsaken er enkel; vi mener LØFT (løsningsfokusert tilnærming) for barn passer svært godt i utvikling av SFO-tilbudet. Elementene som blir presentert for kursdeltakerne inngår i et verktøy vi kaller Myk start.

Les mer >>

LØFT for en urolig gutt

Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Her er et forslag til hvordan du kan jobbe løsningsfokusert (LØFT for barn) med den gutten.

Les mer >>

LØFT for en urolig gutt

Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Her er et forslag til hvordan du kan jobbe løsningsfokusert (LØFT for barn) med den gutten.

Les mer >>

Samtale med...

I januar opplevde Oslo heftige demonstrasjoner med voldelige innslag og hærverk. Det var tydelig i TV-ruten at mange av demonstrantene i front hadde bakgrunn i andre kulturer. Og mange 20. generasjons nordmenn tenkte nok; nå må VI passe på så ikke DE går helt av skaftet. Men slik tenker ikke politiet i Oslo…

Les mer >>

Praksisnære bøker til SFO/AKS?

Bøkene Løft for barn i SFO og SFO forebygger mobbing skaper felles kultur for kvalitet i SFO. Flere ledere lar alle nye ansatte få en bok som god "god start". Les mer om bøkene her.

Les mer >>

LØFT i hverdagen

La oss gjøre et lite eksperiment. Når du har lest det neste avsnittet, stopper du å lese.

Les mer >>

Du = omsorgsgiver

Det er viktig å se seg selv på jobben! Ikke i et speil eller dokumentert på en filmsnutt. Men oppi hodet. Helt avgjørende faktisk.

Les mer >>

Gutt med trøbbel

Han var kommet litt skeivt ut på skolen. Ja, egentlig var det litt krise. Hva kunne gjøres?

Les mer >>