Jeg vet ikke hvor utbredt denne misforståelsen er. Men det er helt sikkert viktig å få ryddet den av veien.

Jeg har jobbet i og med SFO i mer enn 25 år. Stadig vekk støter jeg på misforståelsen. Den kan kort beskrives som; I SFO/AKS kan voksne utføre jobben uten å veilede barn!

Det betyr altså at noen der ute – utenfor basen på jobben din – tror helt oppriktig at du bare «passer barn» eller fører «krysseliste med mildt oppsyn» eller driver med et før og etter skoletid-tilbud som kan kalles «ikke-pedagogisk».

Alle som er på innsiden av SFO skjønner at dette er riv, rav, ruskende galt. Det går faktisk ikke an å jobbe profesjonelt med barn over tid uten å tilbyd omsorg & varme, støtte & veiledning. Det er helt umulig å få til en slags harmonisk flyt i base-hverdagen uten å etablere relasjoner til barna.

Så da blir det store spørsmålet; Hvordan få ryddet denne misforståelsen av veien?

To-tre hoved-strategier tegner seg. 

  1. Gripe en ropert, klatre opp i et egnet tre nær et torg og brøle ut; Folkens, dette er en gedigen misforståelse 
  2.  Bli enda mer systematisk og tydelig i arbeidet vi gjør med barn og for barn i arbeidstiden vår
  3. Egentlig er det en tredje løsning også; nemlig å gi blanke og gjøre jobben vår i en slags boble. La folk tenke hva folk vil.

Jeg går for en kombinasjon av 1 og 2. Vi må utvikle veilednings-arbeidet vårt og bli stadig tydeligere støttespiller for barn i hverdagen – men samtidig være stolte og tydelige med å signalisere hva vi faktisk gjør og hvorfor vi velger løsningene våre. Later vi som ingenting, overser misforståelsen og jobber ufortrødent inne i boblen vår, vil det være vanskelig å skape tillit hos oppdragsgivere (foreldrene) og samarbeidspartnere (lærere, PPT, BUP osv).

Fordi hverdagen er så presset og det meste skjer i stort tempo, kan det være nyttig å ha Nettverket! for SFO. Vi er etablert nettopp for å bidra til at SFO’ene og AKS’ene i Norge får nytte og glede av hverandres løsninger og erfaringer. (AKS = Aktivitetsskolen, navnet Oslo kommune bruker på sin SFO). Vi jobber hele tiden med å utvikle SFO-praksis ved å formidle erfaringer på tvers og sette forskning og kunnskap om barn inn i en SFO-sammenheng.

Vi har til og med lansert et forslag til ny tittel; Barneveileder i SFO som erstatning for assistent, pedagogisk medarbeider, miljøarbeider osv – rett og slett fordi denne tittelen best beskriver hva som faktisk fremstår som hovedoppdraget.

 

  •   Å veilede barn, støtte og hjelpe dem gjennom de fire utrolig viktige årene i starten på skoleløpet
  • Å praktisere en pedagogikk der vi hjelper barn på plass i det sosiale livet med andre barn (og voksne) Å observere sårbarhet og sette i verk små tiltak for å bistå når det trengs
  • Å vise barn hvilke styrker de har – hva der gode på; det lille smilet når vi møtes eller å gjøre noe kreativt med nabbi-perler
  • Å være den trygge voksne havnen når fingeren er klemt i en dør eller de andre ikke vil ha henne med i leken

 

Akkurat mens jeg skriver dette tikker det inn oppslag i media om foreldre som er blitt alt for dårlig informert om SFO/AKS i forkant av barnets debut som skoleelev. Det skal ikke være mulig – sørge for å starte planleggingen av mottaket i 2017 i god tid og bli med på dugnaden for å rydde misforståelsen av veien. I SFO blir nemlig barn veiledet og støttet!

Han roter det til

Hver dag må du ta et stort antall beslutninger. En andel av dem er knyttet til barn som utfordrer, som ikke hører etter, som kjører sitt eget løp og gjerne havner litt for ofte i konflikter med andre barn. Din suksess på jobben avhenger mye av hvordan du tenker i disse situasjonene.

Les mer >>

Oppdragelse til hva?

Oppdragelse skal skje i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. For at dette skal være mulig, er det viktig at vi i barnehagen/SFO har tydelige tanker om hva vi legger i oppdragelse, hvordan den skal foregå og hvilke verdier vi bygger oppdragelsen på

Les mer >>

Når barn tvinges til å si unnskyld?

Hvis vi skal oppfylle mandatet om «barnets beste», må vi tørre å diskutere fastlåste normer som preger praksis.

Les mer >>

La oss snakke med guttene og jentene

Som pedagog med mange år som SFO-leder bak meg er det må jeg innrømme hvor lite bevisste jeg har vært på hvilke valg og muligheter jeg har gitt barna.

Les mer >>

A5-barna

Jesper Juul setter ord på mange forhold du kjenner godt igjen fra din egen praksis i baser og klasserom. Han er familieterapeut og snakker gjerne og ofte til foreldrene. Men det er problemfritt å oversette hans innspill til din hverdag på jobben.

Les mer >>

Serviceforeldrene

Har dagens foreldre tippet helt over når det gjelder å sette sine barn i sentrum? Jesper Juul slipper denne gangen til en av sine lesere, "Stresset supermamma".

Les mer >>

Ordene styrer oss

Vi er en faggruppe i fri dressur i et åpent landskap. Mange kan observere vårt arbeide, og vi bedømmes i stor grad ut fra det andre observerer og opplever. Da er det ekstra viktig å vurdere hvordan vi kommuniserer i personalgruppen

Les mer >>

Gladhjørnet i SFO

Ved Årlivoll SFO i Orkdal vil de synliggjøre trivsel og glede. Og det er jo det din SFO/AKS er best på. Å tilby trivsel og glede? Flott – kikk på dette.

Les mer >>

Elefanter for fred

Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring. Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing.

Les mer >>