Vi jobber med å kartlegge arbeidet som gjøres med utvikling av SFO i kommunene. Ikke som et forskningsprosjekt – men som et bidrag til arbeidsgruppen som i regi av Utdanningsdirektoratet skal lage underlaget for en stortingsmelding om SFO.
Og det skjer mye i SFO-landskapet. Mange kommuner har de seneste årene utviklet gode og tydelige planer for kvalitet og utvikling i SFO.
Derfor er det gledelig når det tikker inn en liten gladhistorie fra en større kommune i Troms – Tromsø. Der har de nemlig ingen kommunal kvalitetsplan. SFO- leder Elin Ribe ved Tromsdalen skole forteller.
«Jeg er nå inne i mitt tredje år som SFO-leder på Tromsdalen skole, og da også i Tromsø kommune. Kvalitet i SFO er ikke et tema som har vært løftet frem og vi har nesten ingen krav til hva SFO skal inneholde i kommunen her. Jeg husker en gang jeg var helt ny i stillingen, og kom opp i en ny problemstilling. Jeg ringte rådgiveren i kommunen med ansvar for SFO. Han var usikker, og lurte på om jeg heller kunne ringe noen av de andre SFO’ene i Tromsø, og høre hvordan de løste utfordringen.
I disse tre årene har jeg ikke hørt noe fra kommunen, og SFO er ikke et tema. Tromsø kommune har sin egen kvalitetsutviklingsplan for Tromsøskolene, men der er SFO tatt ut og dermed ikke nevnt.
Så jeg tok skjeen i egne hender og inviterte, sammen med rektor, SFO-lederne i nettverket vårt til å lage en kvalitetsplan for SFO. Full respons og vi fikk to andre SFO-ledere med i gruppa. Vi fikk mandat til å utforme en egen kvalitetsplan for SFO for oss i bydel fastlandet.
Jippi. Ferdigstilte planen våren 2017 - og sist høst startet jeg SFO-året med en årsplan basert på kvalitetsplanen. Og som mine ansatte igjen bruker i sine månedsplaner.
Ballen ruller og en prosess er startet for å gjøre planen gjeldende for hele kommunen. Dette gleder mitt SFO-hjerte stort. Om du skulle ønske å ta en titt, klikk på linken
KVALITETSPLAN FOR SFO.Fastlandet.Tromsø
Det var dagens gladmelding fra Tromsø. Ha en strålende dag og håper det finnes tusenvis av gladhistorier fra det ganske land.»
Herlig, Elin. Jeg tror jeg kan si med sikkerhet at mange kjenner seg igjen i din beskrivelse. Jeg liker veldig godt det du skriver om håndtering av bestikk. For mange erfarer at skjeen nettopp må tas i egne hender for at noe skal skje. Dette arbeidet du og mange andre gjør i landets kommuner, er avgjørende bidrag i arbeidet med å få SFO og AKS ut av skyggenes dal. Selvsagt er kvaliteten i SFO like viktig for barns læring og utvikling som i den øvrige virksomheten på skolen.
Det blir spennende å følge både utviklingen av lokale planer for kvalitet og det arbeidet som nå gjøres med å evaluere og utvikle SFO fra Stortingets side.
Kanskje vi i fremtiden kan bruke både skjeen og andre verktøy til å jobbe for barn i stedet for å kjempe for status og posisjon. Det er lov å håpe.